Formiranje vlasti

HNK bi trebao dobiti vladu u idućih desetak dana, HDZ i SDP čekaju SDA

FOTO: Fena

Priča o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) trebala bi biti završena u sljedećih desetak dana, najavili su iz HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SDA, stranaka koje će činiti vladajući većinu.

Uoči početka sjednice Skupštine HNK Arman Zalihić iz SDP-a i Tomislav Martinović iz HDZ-a kazali su novinarima kako su te dvije stranke odradile svoj dio posla, te da se sada čeka SDA.

- Naša očekivanja su uperena prema SDA. Očekujemo da oni, kao jedan od koalicijskih partnera, razriješe prijepore koji su se dogodili. Iskreno se nadam da ćemo iduće sedmice tu priču završiti jer ovo stvarno više nema smisla. Imaju svojih unutrašnjih problema i poteškoća vezano za ovaj koalicijski sporazum, očekujemo od njih da tu priča završi i da svi skupa napokon formiramo Vladu HNK– izjavio Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Arman Zalihić, skupštinski zastupnik SDP-a BiH, ima sličan stav.

- Imamo gotov program i sporazum. S naše strane je ispoštovano, sa strane HDZ-a je ispoštovano i čekamo trećeg partnera da donese svoju odluku i da to privedemo kraju – poručio je Zalihić.

Da bi Vlada trebala biti uskoro formirana potvrdio je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić iz SDA.

- Mi smo u pregovorima došli do samog kraja, osjetila se potreba završetka i dodatnog definiranja tog dogovora. Smatram da je tu došla priča do kraja i da ćemo kroz idućih deset dana to završiti. Treba nam još malo vremena, vjerujem da ćemo ovo što je zakočilo proces riješiti u idućih par dana – izjavio je Alić.

Prema njegovim riječima, prvo što je usaglašeno u međustranačkim pregovorima bila su programska načela.

- Onako kako je SDA nastupila na izborima, otprilike smo taj program unijeli u ove pregovore s našim partnerima i vjerujem da je to dio programskih unapređenja u radu buduće vlade i skupštine. Smatram da ćemo imenovanjem vlade doći do rješenja koje smo naveli u programu. Vjerujem da će te biti zaista zadovoljni onim što smo postigli - poručio je.

Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton posljednja su dva kantona u kojima nisu formirane nove vlade nakon prošlogodišnjih izbora, a po Alićevim riječima na situaciju u HNK utječu komplicirani odnosi na drugim nivoima vlasti.

- Težili smo tome da budemo u paketu sa Srednjobosanskim kantonom koji je lijepo i lagano prošao kroz ovaj sistem. Kad se završila Federalna vlada, završili su i oni svoj posao. Nažalost, mnogi procesi opterećuju proces ovdje. Taj dio i federalne i državne vlade te vlade u ostalim kantonima, mora se osjetiti i ovdje u HNK. Smatram da smo sve to u ovom periodu savladali i imamo još jedan mali korak da ga završimo - zaključio je Alić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga