Pravda na čekanju

Igor Puljić o bratovom ubistvu: Vedrana je ubila policija

Igor Puljić, brat ubijenog Vedrana Puljića
FOTO: SCREENSHOT

Deset godina nakon Vedranovog ubistva njegov ubica je i dalje na slobodi, a o kobnom 4. oktobru 2009. godine govorio je Puljićev brat Igor

Prošlo je tačno deset godina otkako je pred stadionom Pecara u Širokom Brijegu brutalno ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić.

Za ubistvo Puljića ni nakon deset godina niko nije odgovorao, ustvari jeste. Procesuirani su navijači koji su učestovali u neredima, no sudske kazne izerečene su isključivo pristalicama Bordo kluba, iako nisu bili jedini učesnici nereda u Širokom Brijegu.

Deset godina nakon Vedranovog ubistva njegov ubica je i dalje na slobodi, a o kobnom 4. oktobru 2009. godine po prvi put u kameru govorio je njegov brat Igor.

- Njemu je Sarajvo bilo prvo. Samo mi je u putu poslao poruku, "Sretan rođendan buraz, proslavit ćemo kad dođemo, ja sam otišao na utakmicu". Ja tu poruku još uvijek imam - kazao je Igor Puljić u razgovoru za Sarajevska sehara.

Igoru je pripao taj najteži zadatak, da svojoj majci kaže da je u Širokom Brijegu ubijen njen sin, a njegov brat Vedran.

- Na mene je pala ta odgovornost da mami javim. Ne znam da li ću u životu imati težeg trenutka od toga. U svemu tome sam se nadao da će biti neka pogrešna informacija i da to nije Vedran - prisjeća se Igor dana kada mu je ubijen brat.

Igor smatra da Oliver Knezović, koji je prvobitno bio osumnjičen za ubistvo njegovog brata, nije ubio Vedrana.

- Što se tiče Vedarnovog ubice, ja ne mogu biti sto posto siguran, ali 99 posto Oliver (Knezović op.a) nije Vedranov ubica. To sam više puta rekao u nekim pismenim i usmenim izjavama, ali u kameru nisam nikad. Za slučaj Vedranovog ubistva i sumnjičenje Olivera Knezovića dovoljno je osam razreda osnove škole i neko osnovno razumijevanje fizike. Položaj Vedranovog tijela u odnosu na Oliver nije mogao dovesti do takve rane - uvjeren je Igor, te naglašava:

- Vedran je pogođen u desno uho, a on i Knezović bili su udaljeni 70-80 metara i okrenuti licem u lice. Nije na Sjeveru slučajno napisana parola "Vedrana je ubila policija", to su napisali momci koji su taj dan bili u Širokom Brijegu. Oni znaju šta se desilo i ta parola ima svoj smisao i svoje značenje. I kako sam 99 posto siguran da Oliver nije, tako sam i 99 posto siguran da je ta parola ispravna. Znači, Vedrana je ubila policija, odnosno policajac.

U nastavku pogledajte kompletan razgovor Igora Puljića za  Sarajevska sehara:

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga