open-navfaktor-logo
search
Između dvije vatre
Iz Stranke za BiH ne isključuju mogućnost koaliranja sa SDA u Kantonu Sarajevo
Nakon formiranja "Osmorke", u Skupštini Kantona Sarajevo rodila se "Petorka", koju su činile Narod i pravda, SDP, Naša stranka, Stranka za BiH i Damir Marjanović ispred Za nove generacije.
10.02.2023. u 15:14
get url
text

"Petorka" je imala 24 ruke i stabilnu većinu, ali nakon što se "Osmorka" nedavno podijelila na dvije frakcije, poljuljali su se odnosi i u Skupštini KS.

Stranka za BiH i Damir Marjanović u toj situaciji našli su se između pozicije i opozicije. Sudeći prema njihovom djelovanju na sjednicama Skupštine KS oni nisu produžena ruka "Trojci" koja za sada još uvijek ima većinu od 18 ruku.

Šef Kluba Stranke za BiH u Skupštini KS Muamer Bandić pojašnjava trenutnu situaciju.

- "Trojka" ima neku svoju većinu. Što se nas tiče, mi čekamo da li postoji mogućnost nekog političkog dogovaranja na bazi programskih aktivnosti - rekao je Bandić.

Na pitanje da li postoji mogućnost koaliranja sa SDA, Bandić kaže:

- Ja nisam nikad isključivao nikoga iz koalicija. Treba se napraviti koalicija koja će građanima omogućiti funkcionalne institucije, pa čak i ako je to sa SDA. Mislim da bi trebalo u tom kontekstu da se formiraju većine i nova vlada - kaže Bandić za Faktor.

Ni odnosi unutar "Trojke" koja ima većinu na granici nisu toliko idilični, pa se čak spominjalo i formiranje nove većine gdje bi u vlasti participirali SDA, SDP i SBiH.

O tome je nedavno govorio i kantonalni zastupnik iz Kluba SDA Faruk Kapidžić.

- Puno je realnije da SDA formira vlast zajedno sa SDP-om i Strankom za BiH. Imali bismo stabilnu većinu, da konačno počnemo ovo popravljati - rekao je Kapidžić.

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.