open-navfaktor-logo
search
Čeka se sjednica
Izbor čelnika policijskih agencija: Rang listu Vijeću ministara uputio Nezavisni odbor, zašto ne ministar
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine rang listu uspješnih kandidata za rukovodeće pozicije policijskih agencija jer to u roku nije učinio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
17.08.2022. u 22:19
get url
text
Enes Obralija

Rang lista je upućena prije nekoliko dana, nakon što je prethodno bila dostavljena ministru sigurnosti Selmi Cikotiću koji, prema proceduri, potom daje prijedlog Vijeću ministara BiH.

- Nema tu problema. Prema Poslovniku o radu, ministar daje prijedlog Vijeću ministara u roku od deset dana nakon što dobije rang liste. Ako to ne učini, Nezavisni odbor je dužan uputiti rang liste Vijeću ministara u roku od pet dana. Da li je ministar bio u zemlji ili nije tih deset dana, ne mogu reći, ali rok nije propušten – kazao je Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora.

VEZANI TEKST - Nezavisni odbor utvrdio rang listu: Ovo su kandidati za šefove bh. policijskih agencija

Dodao je da se to dešavalo i ranijih ciklusa.

Izjavu ministra Cikotića nismo uspjeli dobiti, dok sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se trebalo odlučivati o ovim imenovanjima još nije najavljena.

Intervjui s kandidatima za rukovdeće pozicije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, kao i rangiranje okončani su na sjednici Nezavisnog odbora 19. jula.

Prethodno je Svevlad Hofmann, savjetnik direktora Granične policije i kandidat za direktora ove policijske agencije, podnio zahtjev za izuzeće kompletnog Nezavisnog odbora i za odgodu intervjua. Ustvrdio je da je uočio nepravilnosti i to da je odobren status kandidata nekim koji u oktobru trebaju u penziju iako se radi o imenovanju na četiri godine. Hofmann je podnio i krivičnu prijavu.

Nezavisni odbor je utvrdio da zahtjev za odgodu intervjua neosnovan, dok je zahtjev za izuzeće upućen Parlamentarnoj skupštini BiH koja se o tome još nije očitovala.
Obraliju smo pitali i o navodima da neki kandidati ispunjavaju uvjete za penzionisanje već u oktobru.

- Ne znam za to. U zakonu nigdje nije rečeno da ako neki kandidat ispunjava uvjete za godinu, dvije, da ne može biti direktor – kazao je Obralija.

Dodao je da takva odredba postoji u nekim kantonima i na federalnom nivou, ali ne i na državnom. Kazao je da oni kao Nezavisni odbor nemaju ingerencije da utvrđuju kada će ko u penziju i da podatke iz PIO može dobiti samo osoba na koju se ti podaci odnose i poslodavac, te da sve to "odlično zna kandidat" koji je podnio prijavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.