open-navfaktor-logo
search
Tribina SDA
Izetbegović: Nametanje odluka kojim bi Goražde i BPK izgubili predstavnike nije prošlo i nikada neće proći
U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana je tribina Stranke demokratske akcije pod nazivom "Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja".
09.08.2022. u 20:28
get url
text

Kako je saopćeno, prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da mu je uvijek zadovoljstvo posjetiti Goražde, razmijeniti informacije, ali i energiju sa Goraždanima.

Završit će se tunel Hranjen 

- BiH nije velika zemlja, ali je veoma važna jer se u njoj dodiruju svjetovi. BPK nije veliki kanton, ali je nama veoma važan iz više razloga, ali na prvom mjestu zbog onih historijskih, zbog borbe i žrtve koju ste vi podnijeli – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će svaki plan i ideja Goraždana imati podršku, ali i da će imati i pomoć pri rješavanju svakog problema sa kojim se suoče.

- Zato na samom početku želim kazati nekoliko riječi o dva problema koja su se pojavila, a koja posebno pogađaju Goražde i BPK. Prvi je pokušaj nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kojima bi BPK u potpunosti izgubio predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ta stvar nije prošla i nikada neće proći – izjavio je Izetbegović.

Drugi problem koji je Izetbegović izdvojio jeste gradnja tunela Hranjen i tehnički izazovi koji su se pojavili pri izgradnji hotela.

- Mi ćemo njega završiti. Potpisan je ugovor i radovi će se nastaviti. Skoro 50 miliona KM je izdvojeno u te svrhe. Istaknuta je važnost obnove i sportske dvorane. Mi ćemo sredstva za tu namijenu morati pronaći i završiti taj projekat – kazao je Izetbegović, naglasivši potrebu realizacije niza projekata koji će život Goraždana učiniti kvalitetnijim.

Najveći problem sa kojim se BiH suočava je, smatra Izetbegović, pad nataliteta i odlazak mladih ljudi.

Svi ratovi i postratne tenzije dolazili iz Srbije 

- Sve ostalo ćemo riješiti. Gubimo supstancu, i mi i zemlje regiona. Taj problem je zbir, sukus svih drugih problema sa kojima se suočavamo, postratnih tenzija, političke i sigurnosne nestabilnosti, korupcije, usporene obnove ekonomije. Sve to treba popraviti da bismo zaustavili odlazak mladih – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na opstrukcije koje se prije svega odnosa na blokade i prijetnje podjelama iz entiteta RS, ali i odnos Srbije prema BiH.

- Ljute se kada kažemo istinu da su svi ratovi i postratne tenzije dolazili iz Srbije – kazao je Izetbegović.

Također je izdvojio blokade koje pravi HDZBiH, uprkos činjenici da ta stranka ima mnogo više pozicija nego što im po ustavima i zakonima pripada.

- Hrvatska im pomaže na pogrešan način. Vrši pritisak, a pri tome ne vraća imovinu BiH, neće da parafiraju granice, napravili su Pelješki most, a da nam nisu garantovali izlaz na otvoreno more koji nam je zagarantovan UN-ovom Konvencijom o pravu mora – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o strankama koje su se udružile protiv SDA, Izetbegović je kazao da se radi o strankama koje su napravili bivši kadrovi SDA, te građanske stranke koje nisu napravile nikakav prodor u dijelovima BiH u kojima su srpski i hrvatski narod u dominantnoj većini.

- Zvali smo ih u koaliciju i u pregovore, ali se nisu odazivali. U RS-u su se konačno odazvali. Napravljena je zajednička lista gotovo svih probosanskih stranaka. I dijaspora je reagovala jer ljudi žele jedinstvo. Međutim, taj probosanski front bi se trebao svugdje ujediniti, ne samo u jednom dijelu, i definisati zajedničke stavove i crvene linije – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na pritiske kojima je bio izložen u proteklih godinu dana.

Niko nije odgovarao za opsadu Goražda 

- Ovo posljednje što je OHR predložio bi definitivno HDZ-u dalo mehanizme i blokade da zaustave šta god žele i ne bi bilo predstavnika Bošnjaka u Domu naroda iz Goražda, Livna ili Posavskog kantona. Upravo tamo gdje je teško Bošnjacima oni moraju imati svoje predstavnike – izjavio je Izetbegović.

Naglasio je Izetbegović, govoreći o pravosuđu BiH, da do danas niko nije odgovarao za opsadu Goražda i ubijanje civila, a naročito djece. Dodao je da je u protekle tri decenije SDA imala odgovor na sve probleme, te da taj odgovor nekada nije bio savršen, ali da su problemi uvijek bili rješavani.

- Vlast entiteta RS je pokušala oteti državnu imovinu i njene ovlasti. Šest puta Narodna skupština RS-a donese neustavne odluke i šest puta Pravni tim SDA pred Ustavnim sudom BiH to zaustavi. Šest na prema nula. To je velika stvar – poručio je Izetbegović.

Kada je u pitanju borba protiv inflacije i poskupljenja, Izetbegović je kazao da će prvi talas mjera Vlade FBiH obuhvatiti oko 800.000 osoba, te da će narednim koracima biti predviđena pomoć i većem broju građana, a naročito najosjetljivijih kategorija.

Prisutnima na tribini su se također obratili čelnici Kantonalnog odbora SDA BPK i Općinskog odbora SDA Goražde, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.