Vladavina prava

Kajganić razgovarao sa visokom komesarkom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet

U Tužilaštvu BiH, održan je sastanak v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, s visokim komesarom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, njenim saradnicima i dužnosnicima misije UN-a u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da je fokus posjete visoke dužnosnice UN-a, promocija zaštite ljudskih prava, centralne teme sastanka odnosile su se na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava žrtava i oštećenih osoba, kao i svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BIH.

V.d. glavnog tužioca, upoznao je Bachelet, s aktivnostima tužilaštva u svim oblastima rada institucije, koje uključuju i predmete zaštite ravnopravnosti polova, procesuiranje krivičnih djela povezanih sa govorom mržnje, zaštitu migrantske populacije u predmetima ilegalnih migracija, kao i zaštitu žrtava, svjedoka i oštećenih u svim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Nadalje, Tužilaštvo BiH zakonom je nadležno za krivična djela koja se vezuju za Izborni proces u BiH, pa je v.d. glavnog tužioca upoznao dužnosnike UN-a, sa naporima koji se poduzimaju na zaštiti integriteta, zakonitosti i sigurnosti predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, koji predstoji za nekoliko mjeseci.

Zajednički zaključak sastanka je da je zaštita ljudskih prava vrlo bitan segment rada pravosudnih institucija, kao i procesa očuvanja demokratskih standarda u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga