Uputili saopćenje

KO SDA: Formiranje Vlade HNK isključivo moguće uspostavom odnosa 6:6

Skupština HNK
FOTO: Skupština HNK

Imajući u vidu pregovore i trenutna dešavanja oko formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i različitih interpretacija tih pregovora, na bazi trenutnog presjeka stanja po pitanju aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata od 2. oktobra 2022. godine, oglasili su se iz Kantonalnog obora Stranke demokratske akcije (SDA) HNK.

- SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona formirala je tim, koji je izradio prijedlog programskih aktivnosti u radu Skupštine i Vlade Kantona za period 2022.- 2026. godina. Navedeni tim je, pored programskih aktivnosti, izradio i prijedlog sporazuma o formiranju Vlade HNK.

U sporazumu se predlaže da se nakon potvrđivanja Vlade HNK, nametne obaveza da se u roku od 60 dana napravi precizan četverogodišnji program rada, sa nosiocima i rokovima, sa težištem na donošenje zakona iz nadležnosti Kantona i usklađivanje zakona sa federalnim propisima.

Prijedlogom sporazuma predviđa se da on bude u osnovi sličan onome iz 2015. godine, kada su SDA i HDZ uspostavili partnerski odnos, koji je podrazumijevao definiranje dvije grupe po šest pozicija u Vladi HNK, a shodno tome i u rukovođenju Skupštinom HNK. Prijedlogom novog sporazuma struktura resora u Vladi HNK bi bila nepromijenjena.

Nadalje, sporazum bi sadržavao i definisao odnose sa koalicionim partnerima, svako u okviru svoje grupacije resora. Naglašavamo da je za SDA uspostava Vlade HNK isključivo moguća na ovaj način, uspostavom odnosa 6:6, a sve u skladu sa Zakonom o Vladi HNK uključujući i ostale koalicione partnere.

U odnosu na broj zastupnika koji podrže imenovanje Vlade, grupacija koja obezbijedi veću podršku, ostvarila bi pravo predlaganja kandidata na drugim pozicijama u izvršnim organima iz nadležnosti Kantona (vanbudžetski fondovi, zavodi, službe, uprave, javne ustanove i druge institucije iz nadležnosti kantona) što bi se regulisalo samim sporazumom - navodi se u saopćenju KO SDA HNK.

Stav SDA HNK za nastavak razgovora baziran je na potpunoj legitimnosti i na bazi povjerenih glasova građana, gdje SDA HNK ima većinu u Klubu Bošnjaka, a sa zastupnikom NES-a i dvotrećinsku većinu. U Klubu zastupnika Srba, također imamo zastupnicu, koja kao dio buduće skupštinske većine može presudno utjecati na formiranje i rad tog Kluba.

- Shodno navedenom, SDA i NES sa osvojenim brojem mandata i uz poštivanje izbornog rezultata treba biti dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za HNK i spremni smo učiniti dodatne napore u iznalaženju potrebne dvotrećinske podrške za izglasavanje nove Vlade - zaključeno je u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga