Aktuelizirana priča

Koja je svrha fantazija RS-a o izlasku iz državnog PDV sistema

FOTO: Ilustracija

Početkom februara u bh. entitetu Republika Srpska ponovo je aktuelizirana priča o eventualnom izlasku iz državnog PDV (porez na dodatu vrijednost u iznosu od 17 posto) sistema.

- Vlada je analizirala strukturu PDV-a, analizirala potrošnju i šta se dešava dalje sa obračunom PDV-a i imamo jako precizne i kvalitetne analize koje stoje za ono vrijeme kada bude potrebno da se to pokrene - kazala je nedavno Zora Vidović, ministrica finansija RS-a, odgovarajući na upit zastupnika u NSRS-u o navodnom izlasku entiteta iz državnog PDV sistema.

Samo u 2021. zaduženje iznosi više od 100 miliona KM

Slučajno ili ne, ova priča dobila je na zamahu upravo u vrijeme kada se RS samo u ovih pedesetak dana 2021. godine zadužio kod komercijalnih banaka za više od 100 miliona KM. Možda je upravo priča o PDV-u način da javnost u RS-u se ne bavi važnijim stvarima, ogromnim zaduženjima skoro pa na sedmičnoj bazi. No, koliko je uopće moguće da RS izađe iz državnog PDV sistema? Dio odgovora dobili smo u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

- Usvajanjem Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja 29. decembra 2003. godine Parlament Bosne i Hercegovine stvorio je pravni osnov za uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje, najveće institucije na državnom nivou.

Tokom 2004. godine izvršeno je spajanje bivših carinskih uprava entiteta i Distrikta Brčko. Uporedo s procesom reorganizacije carinske službe, osnovan je Sektor za poreze, prvi put na državnom nivou, koji je imao zadatak razviti i provesti jedinstveni sistem poreza na dodatu vrijednost.

Uprava je kao jedinstvena cjelina stvarno počela funkcionirati na cijelom teritoriju BiH od 01. januara 2005. godine. Prvog januara 2006. godine uveden jedinstveni sistem poreza na dodanu vrijednost u BiH na način da je stupio na snagu Zakon o PDV-u u BiH. Uprava je institucija nadležna za provođeje propisa iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakona o PDV-u u BiH.

U Parlamentu BiH takva inicijativa nikada neće proći

Nadležnost za kreiranje politike indirektnog oporezivanja u BiH imaju Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH - saopćili su iz Uprave za indirektno oprezivanje.

Adil Osmanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je to uzaludna priča.

- Svjedoci smo da je uvođenje PDV-a na nivou BiH doprinijelo dodatnom punjenju kantonalnih, entitetskih i državnog budžeta. Zakon po kojem se naplaćuje PDV donio je benefite svima u BiH. Čemu onda korak nazad? Naravno, inicijativa o izlasku iz državnog PDV sistema može biti pokrenuta, ali ona nikada neće proći u Parlamentu BiH - izričit je Osmanović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga