Javnost pamti

Konakovićeva lijeva ruka branio Izetbegovića: Bakir je tražio pravdu za žrtve, lahko je biti strateg poslije bitke

Nekadašnji visokopozicionirani funkcioner SDA Aljoša Čampara, danas član Predsjedništva Naroda i pravde, nakon što je 2017. godine pokrenuta neviđena medijska bura i politička hajka na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, povodom odbijanja zahtjeva za revizijom presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, posve suprotno mišljenje imao je tada u odnosu na ono što danas govori. 

Naravno, Čampara je svoje stavove akrobatski promijenio nakon što je okrenuo ćurak i pristupio u Konakovićev NiP, odnosno uskladio ih je sa dnevnopolitičkim nalozima svog današnjeg čaršijskog gazde koji koristi svaku priliku da konstruira Izetbegovićeve navodne "izdaje". Aktueliziranje priče o reviziji samo je jedna od njih.

No, štampa pamti, a ovako je nekada govorila današnja Konakovićeva lijeva ruka. Vjerujemo da se pod "naknadnu pamet" podrazumijevaju i izjave Dine Konakovića i Nevenke Tromp.

- Pitanje revizije, prije svega, jeste pravno, ali isto tako i moralno pitanje. Znači da nije stvar u tome jesmo li trebali ili ne ići u reviziju, već je to stvar moralnog odnosa naspram žrtava i patnji ljudi, posebno imajući u vidu da je naš pravni tim došao do novih činjenica.

Niko nema prava da trguje i kalkulira s time. Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović taj je koji je tražio pravdu za žrtve. Učinjeno je koliko je bilo moguće. Naravno da je dobio podršku šire zajednice. Sad neki kalkuliraju ili se neki kaju zbog podrške. Lahko je biti strateg poslije bitke. Svi kritičari trebali su dati prijedloge.

Naš pravni tim, koji je bio sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata, vjerujem da je imao na uvidu sve dokumente te da je na osnovu Pravila i Statuta kao i sudske prakse donio procjenu da se ide sa zahtjevom za reviziju presude.

Niko ne spominje one koji osporavaju pravo žrtava da traže pravdu, Mladena Ivanića, koji je sve učinio da žrtvama ubije i nadu za pravdom, ili Dragana Čovića, koji se ponašao kako se ponašao.

Danas mnogi dijele naknadnu pamet, a da pri tome ne nude rješenje šta je to trebalo uraditi bolje. Svi znaju da u Predsjedništvu BiH u vezi s ovim nema konsenzusa. Djeluje smiješno da neki sad smatraju da se trebalo pitanje revizije politički riješiti. Svima je jasno da bi Ivanić povukao zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Žrtve, genocid i karakter rata neće biti zaboravljeni ma koliko se neko na to ljutio - rekao je Čampara 2017. godine za Stav. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga