Kontroverzna emisija

MC Srebrenica predstavio studiju slučaja "Ćirilica" o negiranju genocida

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida 2021. godine realizirala studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije "Ćirilica" voditelja i urednika Milomira Marića. Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog 'mejnstrima' u današnjoj Srbiji.

- U emisiju "Ćirilica" se primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica "planiran zločin" od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio "Srebrenicu u trenutku rastrojstva", do onih uobičajnih o tome da su ubijani vojnici i naoružana lica. Također, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor. Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

S tim u vezi, iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije "Ćirilica" i jutarnjeg programa na TV HAPPY.

Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtjev. Dokazni materijal je ponuđen na presjeku izjava Milomira Marića i gostiju njegovih emisija u videu:

 

Neki od citata voditelja i gostiju u emisiji „Ćirilica“:

"Posle trideset godina svet je prihvatio nove vrednosti od onih logora Omarska i drugih oko Prijedor. Napravljena je nova legenda da nacisti novog doba su Srbi, da treba zaboraviti Holokaust, da su Nemci motorna snaga svetske civilizacije i trebalo je zameniti Jasenovac-Srebrenicu i na glasanju za Oskara "Quo Vadis, Aida?" film o Srebrenici ušao u uži izbor, a "Dara iz Jasenovca" eleminisana kao srpska propaganda"

"Amerikanci Srbima koji su bili zaduženi za implementaciju Dejtonskog sporazuma otvoreno su govorili: Mi smo vas i Hrvate zadržali u Bosni i Hercegovini da kontrolišete Muslimane. Ne damo da se stvori islamska država u srcu Evrope"

"Ko je taj koji potura bombe na trgovima evropskih metropola ili imaju bosanski rukopis ili su to Muslimani rođeni u Parizu, u Londonu, u Briselu, Madridu"

"Najčudovišnija optužba je bila da se prema spisku majki Srebrenice 20 hiljada žitelja Republike Srpske optuži za genocid u Srebrenici, jer su oni bili kafe kuvarice bilo šta u vojsci u policiji na teritoriji Republike Srpske. Stalno prete da će ukinuti Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu. To je mač na našom glavom, već više od 25 godina."

"Da li će naši manastiri koji su obeležili svetsku kulturu ponovo biti džamije? Da li da se poturčimo? Da li da se prodamo zapadu ili da čekamo da nas preprodaju Rusi tamo odakle smo mi isterani tamo nas optužuju za genocid, a svi od nas traže da se izvinjavamo. Pa neko je u Beogradu prodao, uništio tekst Dejtonskog sporazuma. U Beogradu osim prema pisanju politike, nema traga šta je dogovoreno u Dejtonu. Taj isti je predao i dokumente o zločinima Nasera Orića. Mi zaboravljamo da su i Gotovina i Naser Orić i Karadinaj bili ta famozna nato pješadija."

"Srebrenica je mit i održana je Međunarodna naučna konferencija stvarnosti manipulacije i naišlo je na veliku osudu u Sarejevu. Oni smatraju da je Srebrenica presuđena u Hagu i da ko god sumnja da u Srebrenici ubijeno 8 hiljada ljudi kao što je utvrdio Parlament Republike Srpske pod velikim pritiskom, sad je to poništeno."

"Beara je inače čovjek koji je odgovoran za Srebrenicu, čovek koji je radio u Titovoj bezbednosti, koji je bio šef Briona i koji je u nekakvom nervnom rastrojstvu dao naređenje da se izvrši zločin u Srebrenici koji je obeležio srpski narod i otvorio tu crnu legendu o nama"

"Čitav 20. vek se svodi od Sarajeva do Sarajeva, od sarajevskog atentata od Gavrila Principa do bombardovanja Sarajeva i herojskog samožrtvovanja muslimanskog naroda i u čitav taj jedan vek stala je ta naša srpska istorija, naše popeje, žrtvovanja gdje izgubljeni Jasenovac, gdje je izgubljeno sve."

"Ovo je logor Omarska. Sad ćemo mi vidjeti snimke. Prektično oni su sklonjeni muslimani, nije bilo žice sa druge strane. Oni su mogli tu da borave, da sačuvaju živu glavu ali su mogli da napuste kad tad taj logor."

"Sa koje strane službe su učestvovale u pakovanju zločina u Srebrenici jer ako je nekom to odgovaralo, to su stranci, to Srbiji i srpskom narodu je omča oko vrata koja stoji još i danas. Pa govorilo se da su to svi ubijeni da li Srbi, da li Muslimani da su te masovne grobnice sa čitave teritorije Bosne i Hercegovine."

"To je posle dovlačeno, oni će još deset-petnest godina svake godine nove sahranjivati koje negde nađu. Nemoguće ni plastične kosti da počnu da sahranjuju."

"Evo svake godine kad se obiležava komemoracija Srebrenice, tu dolaze nove kosti, novi kovčezi tako da…"

"Svake godine kad televizija prenosi kod dođu strani državnici, oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici."

"Vojo, ti ćeš sad podeliti knjige makar po cenu da meni još jedan put zabrane prelazak granice u Republiku Srpsku i Bosnu."

"Nešto su lukavo uradili, ova glupa zapadna opozicija nije shvatila. Mi smo radikali shvatili zato nismo mnogo čačkali. Promjenjen je krivični zakon i u krivičnom se sad zakonu kaže da je krivično ,delo ne genirati genocid koji je ustanovio domaći sud Srpski sud i MKS Međunarodni krivični sud. ,A to Međunarodni krivični sud ne odnosi se na Haški tribunal nego na onaj stalni krivični sud. To je lukavo urađeno moram priznati. Ministarka pravosuđa je znala šta radi, a ova glupa zapadna ,opozicija nije shvatila."

"Čak su Britanci pokušali u UN rezoluciju da su Srbi jedini genocidni narod u 20. veku i čak Srbi iz Republike Srpske i Srbije nisu smeli mnogo da se interesuju šta se zapravo desilo u Srebrenici jer je to po nalogu Haškog tribunala bilo negiranje genocida, negiranje masakra iako je Parlament u Republici Srpskoj morao da prizna da je u Srebrenici ubijeno 8 hiljada ljudi."

"Da li je pravljenje mita o Srebrenici bio uvod u oluju kao što je Vaso Miskina bio uvod u sankcije Srbiji, kao što su Markale bile uvod u bombardovanje srpskih položaja, kao što je Račak bio za rat u …Oni naprave neku katastrofu, koju nazovu humanitarna katastrofa a onda je to izgovor za neki atak na Srbe."

"Očigledno da će sada u pritiscima Međunarodne zajednice na Republiku Srpsku, tražit će se da se kao za Holokaust uvede zakon koji osporava negiranje zločina u Srebrenici."

"Vidimo da je Srebrenica jedna batina sa kojom se preti srpskom narodu, preti se Republici Srpskoj malo-malo pa neki međunarodni zvaničnik traži ukidanje Republike Srpske kao genocidne tvorevine čak su majke Srebrenice."

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga