Skupština

Ministar Dedović o budžetu KS za 2023. godinu: Iznos od 1,43 milijarde je respektabilan i rekordan

Emir Dedović
FOTO: Faktor.ba

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju danas Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu koji iznosi 1.438.896.538 KM. 

Utvrđeni nacrt budžeta KS za 2023. godinu iznosio je 1.193.051.372 KM, ali se tokom javne rasprave očitovalo 127 subjekata, sa više od 400 miliona KM dodatnih zahtjeva u Prijedlogu budžeta.   
 
Zahtjevi subjekata dolazili su iz oblasti boračkih pitanja, prostornog uređenja i komunalnih djelatnosti, unutrašnjih poslova, obrazovanja, visokog obrazovanja, nauke i mladih, kulture i sporta, socijalne politike, saobraćaja, privrede, pravde i uprave, zdravstva, općine i drugi.  
 
Stoga je ukupni prihodovni potencijal u Prijedlogu budžeta KS za 2023. godinu u odnosu na Nacrt budžeta KS za 2023. godinu veći za 245.845.166 KM i iznosi 1.438.896.538 KM.  
 
Ministar finansija KS Emir Dedović je prezentirajući Prijedlog budžeta kazao da, iako je tek nedavno preuzeo funkciju, 1.438.896.538 KM je respektabilan budžet, koji je u ovom trenutku i rekordan, nije birokratski, ali je optimistički.  
 
Smatra da se radi o "hrabrom" prijedlogu budžeta za one koji ga trebaju izvršiti. Iako nije komotan za realizaciju, već je "pripremljen da svi dobiju malo više obaveza da urade više".   
  
- Time se uklapa i u naše mjere koje smo dali prilikom koalicionog dogovora, a to je da probamo naplatiti sve ono što je obaveza kroz zakone dati u budžet kantona. Moramo racionalnije preispitati i sve organe i njihovu potrošnju unutar budžeta - kazao je Delić.  
 
Iako nije imao puno vremena, kako kaže, da analizira Prijedlog budžeta, u velikoj mjeri slaže se da je postojao prostor da se podigne Prijedlog budžeta u odnosu na nacrt.  
 
Procentualno gledano, kako je pojasnio, oko 42 posto budžeta ide na plaće, 40 posto za tekuće grantove, a 18 posto za kapitalne investicije, što, "nije loše, ali nije ono čemu mi trebamo težiti".   
 
Naši su planovi i ciljevi, naglasio je Dedović, da probamo napraviti iskorak u kapitalnom prostoru u budžetu KS, koji jedini osigurava razvoj u narednom periodu.  
  
- Imamo budžet kojem treba dati podršku jer na njega čeka jako puno građana. Ono što u njemu ne bude dobro, nastojat će se ponuditi nova rješenja preraspodjele, kvalitetnije, ili rebalans budžeta koji bi mogao popraviti tako gdje smatramo da treba - zaključio je novoimenovani ministar finansija KS Emir Dedović. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga