Platili još 5,8 miliona

Ministarstvo finansija RS-a: Izmireno više od 66,5 posto ratne štete

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović

Ministarstvo finansija RS-a izvršilo je plaćanje prvog dana po dospijeću 11. kupona 6. emisije obveznica za izmirenje obaveza po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete, u iznosu 5,8 miliona КM.

Zaključno sa ovom isplatom, izmireno je ukupno 399,24 miliona КM ili oko 66,5 posto maksimalnog iznosa po osnovu materijalne i nematerijalne štete projektovanog Zakonom o unutrašnjem dugu RS-a, saopćilo je Ministarstvo finansija RS-a.

- Podsjećamo da se izmirenje materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, vrši emisijom obveznica i isplatom u gotovini prema Planu isplata ratne štete. Do sada je izvršeno 16 emisija obveznica ratne materijalne i nematerijalne štete u ukupnom iznosu od 454 miliona КM.

Po osnovu dospjelih kupona svih emitovanih obveznica izmireno je 325,24 miliona КM na ime otplate dospjele glavnice. Po osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Planom isplate obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, koje se izmiruju u gotovini, isplaćeno je ukupno 74 miliona КM - navedeno je u saopćenju.

 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga