open-navfaktor-logo
search
U 72. godini
Na Dan nezavisnosti umro "zlatni ljiljan" Mehmedalija Imamović Memo
U Sarajevu je u nedjelju, u 72. godini života, na ahiret preselio bivši pripadnik Armije RBiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljjiljan" Mehmedalija (Zaima) Imamović.
03.03.2020. u 16:00
get url
text

Mehmedalija Imamović početkom rata uključio se u odbranu Bosne i Hercegovine, u jedinicu Vojne policije.

U mnogobrojnim akcijama u odbrani voljenog grada i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, rahmetli Memo, kako su ga prijatelji zvali, daje svoj puni doprinos, ne štedeći sebe.  U jednoj od tih akcija, prilikom dostave medicinskog materijala u opkoljenu Dobrinju, Memo biva teško ranjen i postaje stopostotni ratni vojni invalid. Poslije oporavka vraća se u redove matične jedinice i nastavlja borbu do konačnog oslobođenja.

Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1994. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje "Zlatni ljiljan".

Dženaza će se obaviti u četvrtak, u 13:00 sati u Aleji veterana na mezarju Vlakovo, saopćeno je iz Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.