open-navfaktor-logo
search
Pristižu računi
Nakon poskupljenja: Potrošači u FBiH imaju subvencije, u dijelu RS-a plaćaju gas po većoj cijeni
U Federaciji Bosne i Hercegovine i Istočnom Sarajevu, Republika Srpska, od 1. novembra poskupio je gas i to je napravilo veliku zbrku kod potrošača jer potrošači u većem entitetu imaju subvencije i ne osjete poskupljenje, a u Istočnom Sarajevu nemaju i žale se zbog poskupljenja gasa.
19.12.2021. u 18:53
get url
text

U subvencioniranju dijela cijene prirodnog gasa za novembar i decembar 2021. godine finansirat će Vlada Kantona Sarajevo i Vlada FBiH za domaćinstva, dok subvenciju neće dobiti privreda i oni će gas plaćati po novoj cijeni.

Nova veleprodajnu cijena prirodnog gasa od 1. novembra 2021. godine za distributivna preduzeća na području Federacije BiH iznosi 0,599 KM/Sm3, čime je nabavna cijena gasa za KJKP Sarajevogas uvećana za 23,5 posto. Međutim, krajnjim potrošačima i dalje ostaje stara cijena 485 maraka na potrošenih hiljadu kubika, koja će se subvencionirati za novembar i decembar.

KJKP Sarajevo-gas Istočno Sarajevo moralo je svojim potrošačima povećati cijenu gasa zbog promjene nabavne cijene prirodnog gasa kojeg kupuju od Sarajevogasa, kazali su nam u ovom javnom preduzeću.

- Nabavna cijena prirodnog gasa iznosi 0,639 KM/Sm3. Nova cijena prirodnog gasa za domaćinstva je 0.8834 KM/Sm3 sa PDV-om. Nova cijena prirodnog gasa za komercijalne krajnje kupce i industrijske krajnje kupce je 0.94653 KM/Sm3 sa PDV-om. Utvrđena cijena se primjenjuje od 1. decembra 2021. godine. Račune za novembar svojim potrošačima poslali smo po staroj cijeni i to ide na teret našeg preduzeća. Decembarski računi bit će po novoj cijeni – kazali su nam iz Sarajevo-gasa.

Potrošači iz Istočnog Sarajeva žalili su se zašto je njima skuplji gas, a gas nije poskupio za potrošače u RS-u koje snabdijeva Gas-Res Banja Luka.

- Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva prirodni gas kupuje od Sarajevogasa, a dobavljač je Energoinvest i to je jedini način kupovine gasa za ovaj dio RS-a jer gasovod je vlasništvo Federacije BiH i nema načina da dobijemo gas od Gas-Resa – pojašnjavaju iz Sarajevo-gasa.

Potrošači gasa u Istočnom Sarajevu bili su zbunjeni jer je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao nakon posjete Ruskoj Federaciji da gas u RS-u neće poskupjeti.

Na to su reagovali saopćenjem iz Res-Gasa ističući da prirodni gas nije poskupio u dijelu RS-a koji oni snabdijevaju, ali da ovo preduzeće ne može isporučivati gas u Istočno Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.