open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Naša stranka: HNS prigrlio jednoumlje i odbacio sve one Hrvate koji se s njima ne slažu
Zaključake Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Naše stranci smatraju "antihrvatskim i antibosanskohercegovačkim".
19.02.2022. u 22:54
get url
text

- Niko u ovoj zemlji danas nije sretan zbog ovakvih zaključaka. Sve što je protiv BiH, istovremeno je i protiv svakog od njenih naroda, i obratno - navodi se u saopćenju.

Hrvati su bosanskohercegovački narod i njihova je cijela Bosna i Hercegovina, naveli su iz NS, kao što je i bošnjačka i srpska i ostalih.

- Nebriga hrvatskog političkog rukovodstva za Republiku Srpsku, učinila je da Hrvata tamo gotovo nema. Tražeći da glasovi Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zenici i u drugim mjestima ne budu jednako vrijedni glasovima Hrvata iz Mostara, Gruda, Čapljine i drugih mjesta gdje su Hrvati većina, HDZ čini da ti naši građani u političkom smislu nestanu i iz tih dijelova BiH. Insistiranjem na legitimnim i nelegitimnim Hrvatima, HNS je prigrlio jednoumlje i odbacio sve one Hrvatice i Hrvate koji se s njima ne slažu. HNS nanosi istorijsku štetu Hrvatima zagovarajući politički i teritorijalni aparthejd - kaže se u saopćenju.

Hrvatima treba otvorenost, ističu iz NS, da ljudi iz cijele BiH počnu dolaziti u krajeve u kojima su većina s namjerom da tu rade i žive kao i da se sami s istom namjerom počnu širiti cijelom BiH.

- Priča o bojkotu izbora i novoj teritorijalnoj organizaciji BiH dodatno destabilizira političku situaciju, samim tim i ekonomsku i bilo koju drugu. Dovest će do novih odlazaka naših građana, što je loše za cijelu BiH a pogotovo za Hrvate s obzirom na njihovu najmanju brojnost. Pozivati HDZ na razum, nema nikakvu svrhu. Pozivamo stoga Hrvate da se okrenu političkim opcijama kojima je do njih istinski stalo, u jednakoj mjeri kao i do drugih građana - zaključili su iz NS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.