Izmjene Izbornog zakona

Naša stranka: Prekid pregovora ne znači i kraj našeg diplomatskog i političkog pritiska

FOTO: Damir Hodžić

O učešću u daljnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona oglasila se i Naša stranka.

- Pregovori o Izbornom zakonu u formatu kako su dosad vođeni bili su osuđeni na propast. Od njihovog početka smo upozoravali na dvije krucijalne stvari koje su do takvog ishoda dovele. Prva je netransparentnost procesa pregovora. Nastojalo se udovoljiti partikularnim interesima vladajućih stranaka s nacionalnim predznakom, a opozicija, odnosno građanske stranke su na pregovore pozivane s neosnovanim očekivanjem da ćemo biti poleđina gospodinu Izetbegoviću i da ćemo pristati na poziciju iz koje ne možemo uticati na sadržaj - navode iz Naše stranke.

Druga stvar je, dodaju, tretiranje Izbornog zakona mimo deblokade državnih institucija i narušavanja ustavno-pravnog poretka zemlje s prijetnjom miru. U takvoj atmosferi pregovore je bilo besmisleno voditi.

- Naravno, prekid pregovora ne znači i kraj našeg diplomatskog i političkog pritiska koji ćemo nastaviti stvarati u korist rješenja krize. Nastavit ćemo ulagati nadljudske napore da dođemo do izvora vanjske politike prema BiH u Briselu, Washingtonu, Londonu i Berlinu kako bismo zaustavili Dodikovu ofanzivu i na sto stavili konkretna rješenja - poričili su iz NS.

Jedno od njih se odnosi i na Izborni zakon, noavode u saopćenju, odnosno na ustavne promjene.

- Radi se o jedinom rješenju koje je ušlo u parlamentarnu proceduru i koje smo predstavili ogromnom broju stranih diplomata i za koje smo lobirali i u Evropskom parlamentu. Kao i dosad, svi naši prijedlozi bit će progresivni i orijentirani na budućnost a ne na cementiranje podjela - zaključili su u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga