O 9. januaru

Novalić: Moramo biti budniji nego ikad, biti svjesni opasnosti koja nam prijeti

FOTO: FENA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da mu je čast danas učestvovati na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid" koji je organizirao Arhiv Federacije BiH gdje su se okupili neumorni hroničari bh. istine koju neprijatelji BiH pokušavaju prekrojiti.

Međutim, dodao je, pokušavaju ono što nije moguće prekrojiti posebno ne defileima i proslavama neustavnih praznika, naglašavajući da se danas u bh. entitetu Republika Srpska slavi projekat nastao na temeljima genocida, masovnih grobnica i agresiji.

- Znamo šta su ciljevi farse koju u okviru tog projekta svakog 9. januara gledamo na ulicama drugog entiteta. To su oni isti strateški ciljevi iz 1992. godine koji su bili kamen temeljac genocida. I slave te ciljeve pred očima cijelog svijeta kao što je pred očima cijelog svijeta počinjen genocid. Slave ono što je pravosnažnim presudama za genocid i druge ratne zločine dokazano i da koji je dokazan kao neustavan - podvukao je Novalić.

Zato je u Sarajevu danas organiziran naučni skup prilika da se svima na to ukaže i pošalje poruka da nismo nijemi promatrači te je Novalić pozvao i da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni prestanu biti nijemi promatrači te zaustave poricatelji genocida kao i da se nepoštovanje sudskih odluka počne sankcionirati.

- Moramo biti budniji nego ikad i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti. Preživjele žrtve to znaju bolje nego drugi i više nego iko žele da gradimo budućnost u domovini, kojoj niko ne može prijetit referendumima. Oni zaslužuju pravdu i istinu što su temelji na kojima ćemo se nastaviti zalagati za prosperitet svih građana i BiH - zaključio je Novalić.

Ove godine neustavno obilježavanje 9. januara iz Banja Luke preselilo se u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i pored upozorenja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je naglasio da je 9. januar kao dan RS-a neustavan, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće.

Cilj organiziranja skupa je da se da doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te da se javnosti prezentiraju posljedice koji je proizveo 9. januar 1992. godine, a to su agresija, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora.

Nakon skupa bit će otvorena izložba građe kojima će se javnosti po prvi put predočiti veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o "9. januaru" i nastanku "Republike Srpske".

Izložba postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije i bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga