Pohod planinara

Obilježavanje 30. godišnjice od prvog oslobođenja Goražda 

FOTO: Fena

U organizaciji Planinarskog kluba Goražde – Maglić danas je održan pohod Tragom oslobodilaca u znak sjećanja na najteži ratni period kada su hrabri branioci ovog dijela BiH izvojevali blistave pobjede oslobodivši značajan dio goraždanske teritorije.

Pohod, koji se održava treći put zaredom, doprinos je goraždanskih planinara obilježavanju 30. godišnjice od prvog oslobođenja Goražda. 

Oko 30 učesnika krenulo je sa centralnog spomen-obilježja Goražde grad heroj, svojim braniocima gdje je uz polaganje cvijeća odata počast poginulim braniocima, a potom je to učinjeno i na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

- Nakon što smo ranijih godina to činili na lijevoj obali Drine, ove godine učesnici pohoda su prošli stazama koje su u najtežim vremenima pohodili branioci na desnoj obali. Uz iskusnog vodiča, Riza Dacića "Zlatnog ljiljana" koji je bio pripadnik 43. Drinske udarne brigade (DUB), obišli smo mjesta koja su bila od presudnog značaja za odbranu Goražda, o kojima je i značajan broj nas malo znao, a kroz historijski sat saznali smo mnogo više o svemu što se dešavalo. I ovo je način da odamo priznanje svim našim braniocima na koje smo jako ponosni – kazao je predsjednik PK Goražde – Maglić, Zajko Šovšić.

Naglasio je da najteži period u novijoj historiji Goražda, ne smije biti zaboravljen.

Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražde obilježava se nizom događaja u okviru višednevnog programa.

Goražde je prvi put oslobođeno u agresiji na BiH 18. septembra 1992. godine. Okončanjem operacija "Krug" i "Drina" pripadnici Armije RBiH postigli su najveći uspjeh u prvoj godini rata. Odlukom Skupštine BPK ovaj datum danas se obilježava kao Dan BPK i Grada Goražda.

Centralni događaji obilježavanja jednog od najznačajnijih  datuma u ovom dijelu BiH bit će upriličeni sutra, na sam dan praznika. Uz odavanje počasti poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a i ubijenoj djeci Goražda, bit će upriličena akademija na kojoj će biti dodijeljena najveća kantonalna i gradska priznanja.

"Djeca grle grad" naziv je poetsko-muzičkog performansa koji će biti održan sutra u velikoj sali Centra za kulturu Goražde,  organizaciji udruženja za kreativni razvoj "Djeca Evrope", uz učešće mališana iz goraždanskih vrtića i OMŠ "Avdo Smailović".

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga