Mezarje Kovači

Obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Bio je dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista

Kovači: Odavanje počasti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću
FOTO: Damir Hodžić

Alija Izetbegović je čitav život bio borac za slobodu i borac za cjelovitu i demokratsku BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas na Kovačima da je Alija Izetbegović, prije svega, bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista...

-Alija Izetbegović je prije svega bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista, državnik u pravo smislu te riječi. Alija Izetbegović je čitav život bio borac za slobodu i borac za cjelovitu i demokratsku BiH - poručio je Džaferović.

Kako je kazao, imao je sreću pa je sarađivao sa rahmetli predsjednikom Izetbegovićem. 

-Ono što mogu iz te saradnje, iz vremena kada sam bio portparol SDA, da kažem je to da ja nisam sreo čovjeka koji sa takvim stepenom pažnje i odgovornosti bdije nad procesima u BiH - kazao je Džaferović.

Svima u BiH je poručio da treba da više čitamo djela Alije Izetbegovića.

-U njima ćemo naći intelektualnu dubinu i odgovore za današnja pitanja sa kojima se susrećemo - pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je i na izjavu Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: "Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine". 

-Mi smo to svjedočili ovdje u BiH, u vremenu koje je bilo najteže u historiji ove države, a to su kazali i neki vrlo važni ljudi. Mi danas treba da se nastavimo boriti za cjelovitu i demokratsku BiH, to je država za koju se borio Alija Izetbegović. On je uvijek državi BiH davao prednost nad interesima stranke - dodao je Džaferović.

O veličini rahmetli predsjednika govorio je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić.

-Osnovna poruka jeste ono što je Alija Izetbegović imao u svom političkom radu, a to je spremnost na kompromis, njegova otvorenost prema svim drugim oko sebe i mogućnost određene tolerancije u njegovim diplomatskim, političkim i svim drugim vještina. Alija Izetbegović je kao ličnost koji nas je sve ovdje u BiH zadužio, zaista grandiozna figura i teško je nešto novo kazati o njemu za sve ove godine koje su iza nas - pojasnio je Softić.

Istraživači, nastavio je, koji čitaju djela rahmetli predsjednika, vidjet će da je on za svog života, u jednom turbulentnom vremenu, uspio naći mjeru tako što je preselio na drugi svijet bez ijedne političke ili bilo koje druge mrlje. 

-Veliki ljudi, za razliku od običnih, dva puta umiru. Druga smrt Alije Izetbegovića bila bi, ukoliko bi njegovi ideali koje je tokom svog života poštovao i za koje se borio, nestali. Najveći ideal Alije Izetbegovića je bila demokratska i nezavisna BiH - dodao je Softić.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Ukopan je na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga