Faktor saznaje

Od danas u Registru boraca i podaci ko je bio u borbenom, a ko u neborbenom sektoru

FOTO: Faktor

Federalno ministarstvo za boračka pitanja dopunilo je Jedinstveni registar boraca koji je javno objavljen na web stranici Ministarstva, sa brojem jedinica u čijem sastavu su bili pripadnici oružanih snaga.

To je u prijevodu odvajanje borbenog od neborbenog sektora na čemu su borci godinama insistirali.

Na unos ovih podataka Ministarstvo je obavezao Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, za Faktor je rekao da su do sada unijeli podatke za 490.000 osoba u Registru, a da će u nastavku unijeti podatke i za ostale pripadnike jer u registru se nalazi 593.597 imena.

- Dobili smo podatke za 490.000 osoba od grupa za vođenje  evidencije iz oblasti vojne obaveze u općinama. Ima stanovitih problema, najviše u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali nastavit ćemo sa unosom. Sada će pored svakog imena biti u kojoj je komponenti bio, Armiji RBiH, HVO-u ili MUP-u i broj vojne jedinice. A onima koji su bili u logističkom dijelu, pisat će da li su bili u civilnoj zaštiti ili pri nekom drugom sektoru - rekao nam je Bukvarević.

Pojašnjava da je Registar podložan svim izmjenama ukoliko bilo ko utvrdi nepravilnosti. Potrebno je da svi koji utvrde da su u Registru netačne brojke ili drugi podaci putem grupa za vođenje evidencija iz oblasti vojne obaveze u općinama kojima pripadaju podnesu zahtjev za ispravku, nakon čega će se pokrenuti zakonski definirana procedura i utvrditi da li su takvi navodi osnovani i iste, ukoliko se potvrde, izmijeniti.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga