Nemaju vremena slaviti

Održana konstituirajuća sjednica Vlade HNK, glavna tema finansije i zdravstvo

Vlada HNK
FOTO: Fena

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u novom sazivu u četvrtak je održala konstituirajuću sjednicu, a već na prvoj sjednici razgovaralo se o bitnim temama i problemima, s posebnim naglaskom na finansijsko stanje i obaveze te zdravstvo.

- Danas održavamo prvu sjednicu nove vlade, po nekakvom običaju i tradiciji to je svečana sjednica, ali mi nemamo vremena slaviti. Danas moramo donijeti ključne dokumente kako bismo riješili goruće probleme u sistemu, a tu mislim na štrajk zdravstvenih radnika, na neisplaćene plaće u određenima dijelovima ovog sistema – potvrdila je predsjednica Vlade HNK Marija Buhač.

Primarni cilj nam je, dodala je, napraviti detaljnu analizu finansijskog stanja, donijeti konkretne zaključke za izradu rebalansa budžeta te nacrta budžeta za 2024. godinu.

Kako kaže, bliži se kraj godine, a to su dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31. decembra. 

Kantonalni ministar finansija Adil Šuta je predsjednicu i članove Vlade upoznao s finansijskom "slikom" koju su zatekli.

- Danas smo bili jako efikasni, uime nadležnog ministarstva finansija smo upoznali premijerku i članove Vlade o stanju u finansijama, zatečenim obvezama i dugovanjima, stanju na računu. Pokrenuli smo stvari i danas ćemo riješiti problem pripravnika koji nisu primili plaću za oktobar. Pokrenuli smo i druge procese te očekujemo da ćemo zajedničkim timskim radom, kroz naredni period i kroz finansijske dokumente, osigurati našim građanima bolje stanje – izjavio je Šuta te dodao kako vjeruje u ovaj tim.

Ministar je iznio samo neke od planova koje namjeravaju ostvariti.

- Imamo veliko dugoročno zaduženje, a za koje je ujedno vezano i za zdravstvene ustanove. Samo u ovoj godini Vlada će osigurati više od 30 miliona KM za zdravstvene ustanove, za infrastrukturu, pomoć domovima zdravlja. Tu je pitanje i velikog broja pripravnika za koje je izdvojeno više od 6,5 miliona KM, kao i sve druge stvari koje se finansiraju poput sporta, kulture, obrazovanja i ostalog.

Radit ćemo da u narednom periodu misija ove vlade bude da ono što raspolažemo, da i to trošimo. Moći ćemo preuzeti samo one obaveze za koje stvorimo finansijska sredstva, a sve ono za što nemamo finansijska sredstva zajednički ćemo raditi i dogovarati. Uvest ćemo transparentan odnos i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti. Potrudit ćemo se da realiziramo ovaj dio iz ekspozea premijerke i to će biti naša misija u narednom periodu – naglasio je Šuta.

Na sjednici je bilo govora i o štrajku zdravstvenih radnika u HNK pa se po tom pitanju medijima obratio Milenko Bevanda, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite.

- Kako znate pitanje zdravstvenog sistema je složeno. Mi smo, kao nova Vlada, ušli u jednu fazu koja ima bremenite probleme, održali smo nekoliko i jedan ključni sastanak sa sindikatima i mislim da smo približili stavove kako da riješimo njihove zahtjeve. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka, prije svega smo predložili novi pregovarački tim i tražit ćemo da se u zdravstvenom sistemu poštuje princip hijerarhije. Mi pri donošenju odluka moramo znati ko je ko u sistemu i prema se tome orijentirati. Ključno je rebalansima osigurati novac za isplaćivanje sindikatima i novi Kolektivni ugovor, koji bi trebali potpisati u idućih nekoliko dana – zaključio je Bevanda.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga