Šta je sljedeće

Ogrešević: Dok traje hajka na Bošnjake, a sveštenici pjevaju: "Sprem'te se, četnici", Hurtić, Konaković i Forto šute

Nermin Ogrešević
FOTO: Damir Hodžić

- U Prijedoru, gradu u kojem su nakon Srebrenice počinjeni najveći zločini nad Bošnjacima, lokalne vlasti proganjaju i isljeđuju Amira ef. Mahića i druge Bošnjake.

U Neumu je na udaru lokalnih vlasti novoizgrađena džamija, kojoj prijete i rušenjem. Milorad Dodik danima ne bira riječi prilikom brutalnih napada na Bošnjake, Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića - navodi u saopćenju za javnost Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Očigledno je, kako ističe, da je na sceni organizirana hajka na Bošnjake i njihove vjerske institucije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

- Dovoljno je pogledati samo video, koji za to vrijeme kruži internetom, a na kojem se čuje sveštenik Srpske pravoslavne crkve kako dijaspori pjeva čuvenu četničku himnu "Sprem’te se, sprem’te, četnici", uz stihove poput "bacajte bombe, četnici". Ovakve fašističke skupove i poruke niko nije osudio, a kamoli procesuirao! Ali jeste ef. Mahića i druge žrtve, koji se sada samo pitaju ko je sljedeći? Šta je sljedeće? - navodi Ogrešević i pita:

- Je li ovo to novo ozračje koje je najavljeno kada se formirala državna vlast?

Ovako se, kako dodaje Ogrešević, ne vodi međunacionalni, međuetnički, međuvjerski ili bilo koji drugi dijalog.

- Prvi koji je morao reagirati i stati u zaštitu ef. Mahića je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji je za sebe kazao da nije "Dodikov Bošnjak iz RS-a". Nažalost, samo naivne je iznenadio izostanak reakcije Hurtića na progon ef. Mahića i Dodikove uvrede. Posebno nas u NES-u koji smo izašli iz pregovora o učešću u državnoj vlasti upravo zbog ovakvih kontinuranih napada na državu i ponižavanja Bošnjaka. Zabrinjava i šutnja Dine Konakovića i Edina Forte, koji s Dodikom čine državnu vlast i koji su odgovorni za Bošnjake i u RS-u i u Neumu - ističe Ogrešević i dodaje:

- Ako i ovaj put izostane adekvatna reakcija, trebamo li se zaista zapitati hoće li to Bošnjaci morati kriti da su muslimani? Hoće li morati krišom i pognute glave ići u džamije? Hoće li se to morati uskoro izvinjavati i za zločine koji su nad njima počinjeni? Je li to cijena koju Bošnjaci moraju platiti kako bi se ispunila želja nekolicine pojedinaca da zasjednu u ministarsku stolicu i budu dio državne vlasti?

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga