Tereti se za terorizam

Osumnjičen za planiranje napada na džamiju: Sud BiH odredio pritvor Mirzi Kapiću

FOTO: Sud BiH/Vijesti.ba

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH i osumnjičenom Mirzi Kapiću određen pritvor.

Kako je saopćeno iz Suda, pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec računajući od dana hapšenja, odnosno do 4. septembra ove godine ili druge odluke Suda.

- Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo terorizam i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga - bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili da će počiniti krivično djelo kojim prijeti.

Kapić je osumnjičen da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.

- Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ISIL-a, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga