open-navfaktor-logo
search
Drugačiji izazov
Osvajali trofeje u BiH, a na proljeće se moraju potući za opstanak: Najviše takvih je u "Sarajevu B" i Leotaru
Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavlja se u posljednjoj sedmici februara.
30.01.2023. u 19:15
get url
text

Klubovi ulaze u završnu fazu priprema, a mnogi su odabrali inostrane destinacije za finalno brušenje forme.

Proljeće u bh. eliti moglo bi biti itekako zanimljivo, s obzirom na to da je liga podijeljena u dva dijela. Otprilike se polovina timova bori za naslov prvaka i plasman na euroscenu, a ostatak kliubova za preživljavanje, odnosno opstanak u Premijer ligi BiH.

Tako je, primjera radi, razlika između petoplasiranog Sarajeva i Slobode, koja je u zoni ispadanja na 11. poziciji, samo šest bodova.

Jasno je da niko ne želi u niži rang, mnogi rade na jačanju igračkog kadra, što će bitku za opstanak učiniti još neizvjesnijom.

Mnogi su u sklapanju kadra u svlačionicu nakrcali pregršt iskusnih fudbalera, koji su, ne tako davno, osvajali trofeje u našoj državi.

Po tome prednjači Igman iz Konjica, fenjeraš takmičenja sa 17 bodova na kontu. Konjičani su ove zime na kormilo doveli trofejnog trenera Husrefa Musemića. Igman će u Premijer ligi na terenu pokušati spasiti Amer Dupovac koji je sa Sarajevom tri puta osvajao titulu Premijer lige BiH, a tri puta Kup BiH, Anel Hebibović, Mersudin Ahmetović (dvije titule prvaka BiH i dvije titule Kupa BiH), Mirko Oremuš (jednom prvak BiH)... U Igmanu je i Darko Bodul, tako da se slobodno može reći da Musemić u gradu na Neretvi trenira "Sarajevo B".

Musemić se oslanja na iskustvo

Igrače koji znaju kako osvajati trofeje, a ove sezone su primorani potući se za opstanak, u svojim redovima ima i Sloboda. Amer Bekić je dva puta bio prvak BiH, jednom sa Sarajevom, drugi put sa Zrinjskim, Stojan Vranješ je vodio Borac do naslova prvaka BiH, s Banjalučanima je osvajao Kup naše zemlje, kao i sa Željom.

Također je bio prvak Rumunije i Poljske. Nikola Komazec je svojevremeno sa Sarajevom podigao pehar Kupa BiH...

Vranješ i Komazec uzdanice Tuzlaka

Trener Marko Maksimović, šef struke šampionske generacije Borca iz sezone 2020/21, pokušat će od ispadanja sačuvati Trebinjce. Čak pet trofeja u BiH osvojio je napadač Leotara Haris Handžić. Dva puta je bio prvak države sa Sarajevom, a jednom sa Zrinjskim, dok se dva puta okitio peharom Kupa BiH kao član Bordo tima. Handžić je pehare osvajao još u Poljskoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu.

Boje Leotara brani i Ognjen Todorović, četverostruki prvak BiH. Tri puta je titulu prvaka proslavio sa Zrinjskim, a jednom sa Sarajevom. Brzonogi ofanzivac je slavio i titulu Kupa BiH sa Sarajevom, kao i sa Slavijom. U Leotaru su još Dejan Uzelac, bivši prvak BiH sa Borcem, i Marko Perišić, prvak naše zemlje sa Zrinjskim.

Handžić pogađao četiri puta u sedam mečeva

Dva naslova prvaka sa Zrinjskim osvojio je napadač Posušja Toni Jović, a jedna titula, također sa Zrinjskim, pripala je čuvaru mreže tima s Mokrog doca Luki Kukiću, dok je Slobodan Milanović do šampionske titule, kao i pehara Kupa BiH stigao sa Sarajevom. Iskusni Davor Landeka je sada već davne 2005. bio prvak sa Zrinjskim, s kojim je u sezoni 2007/08 osvojio i Kup BiH. Ovo takmičenje osvajao je i kao igrač Širokog Brijega u sezoni 2012/13.

Premijer liga BiH se poslije jedne od najdužih pauza u Evropi na scenu vraća 25. i 26. februara mečevima 20. kola. Sedmicu prije toga igrat će se utakmice osmine finala Kupa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.