Nove cijene u novoj godini

Pašić: Privreda i građani neće moći podnijeti drastično poskupljenje struje i gasa

FOTO: Ilustracija

Totalni ekonomski kolaps, otpuštanja radnika i u konačnici novi val rasta cijena proizvoda i životnih namirnica te grijanja, vode i svega ostalog može se desiti početkom nove godine kada je najavljeno poskupljenje struje i gasa, prognozira Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

- S poskupljenjem gasa sigurno je da će se povećati i cijena centralnog grijanja u Sarajevu jer je to osnovni energent. S poskupjenjem struje situacija će postati još gora jer cijena struje ugrađuje se u sve proizvode, usluge i u vezi je sa svim pa će i zbog toga krenuti poskupljenje svega. Poskupit će i voda, ali najlakše je reći da će poskupjeti sve jer ništa se ne može uraditi bez struje – pojašnjava Pašić.

Na poskupljenje gasa ne možemo mnogo utjecati jer tu ima i politike, nastavlja Pašić i obrazlaže.

- Ne možemo utjecati kakvu će cijenu odrediti Rusija od koje dobavljamo gas, ali i to će izazvati lanac poskupljenja. Međutim, za drastično poskupljenje struje nema opravdanja jer ništa nije poskupilo u proizvodnji struje. Očigledno neko pokušava namiriti neke gubitke proizvođača struje u Federaciji BiH, kako bi se začepile neke rupe koje su nastale zbog gubitaka. Tu se radi i o nekim političkim pritiscima i punjenju budžeta sa drastičnim poskupljenjem struje – zaključuje Pašić.

Privrednici iz Federacije BiH upozoravaju Vladu da je Elektroprivreda BiH uputila firmama desetke ugovora za poskupljenje struje i sa povećanjem većim od 100 posto.

Povećanje nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95 posto u odnosu na važeću cijenu najavljeno je od 1. januara 2022. godine. Iz Sarajevogasa podsećaju da je nabavna cijena prirodnog gasa od 1. novembra veća za 23,5 posto u odnosu na oktobarsku, što potrošači u Kantonu Sarajevo nisu osjetili zahvaljujući što razliku subvencionira Vlada Kantona Sarajevo, do kraja 2021. godine.

Hoće li se nastaviti sa subvencijama gasa i u 2022. godini, u Vladi KS nemaju odgovora na ovo pitanje. U Sarajevogasu su zabrinuti jer će se cijene gasa tek povećavati od Nove godine, a potrošači poručuju da neće moći plaćati mjesečne račune.

- Stav Uprave javnog preduzeća je da ne govore hipotetički o poskupljenjima gasa i kažu da su na potezu Vlada FBiH i Vlada KS i jedino rješenje je u nastavku subvencioniranja – poručuju iz Sarajevogasa.

U Toplanama Sarajevo ne mogu ništa učiniti oko poskupljenja gasa koji je osnovni energent za zagrijavanje 53 hiljada stanova i 2.700 poslovnih prostora. Cijenu centralnog grijanja određuje Vlada KS.

- Jedino je sigurno da će građani i privreda osjetiti povećanje cijena svega i svačega, hoće li to moći i platiti, veliko je pitanje - dodaje Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga