Ljubitelji avanture

Porodica Čamo "fićom" krenula za Švicarsku i zastala da odmori u Bihaću

FOTO: Fena

Amar Čamo (33) iz Goražda prije četiri godine iz Australije se vratio u Bosnu i Hercegovinu gdje je odlučio da nastavi svoj porodični život. U Australiji je stekao sva potrebna životna iskustva, imao lijep i komforan život, a onda se odlučio oženiti i sa porodicom živjeti rodnom Goraždu. Ima jedno dijete, a drugo je na putu.

Prije sedam godina nabavio je sebi "fiću", kojeg je njegova majka zapazila na jednom od odmora u BiH kada su živjeli u Australiji.

- Kupili smo "fiću", 1978. godište, za 300 KM. Bio je u katastrofalnom stanju, uredili smo ga, promijenili mu motor i stavili jači od 850 serije - priča Amar.

Ljubitelji avanture

Kada je putovanje u pitanju, isprva su bili skeptični jer su mislili da će imati problema na granicama. Ali brzo su se uvjerili da to neće biti problem.

- Vjerujte, bez ikakvih problema smo vozili kroz Njemačku autobanom, bili smo u Maroku, Tunisu, Alžiru, Turskoj i na Islandu. Negdje je bilo malih problema koje smo riješili na granici i nastavili dalje bez problema - kaže Amar.

Na automobilu je sve originalno i u dobrom je stanju. Ne prokuhava u vožnji, dotjerali su ga na nivo da pali iz prve i vozi bez problema.

- Na prvo putovanje kroz Italiju otišli smo 2015. godine. Tada smo strahovali da li će auto da šteka i kako će sve proći. Ali sada je sve uredu i nemamo više problem. Znam auto i kako radi, kao da smo jedno - priča Amar.

Zadovoljni potrošnjom

Maksimalna brzina je 60 na sat u četvrtoj brzini, a potrošnja je 6 litara. Mogla bi biti i malo manja, ali to zahtijeva sporiju i laganiju vožnju, dodaje Amar.

Porodica Čamo je nakratko zastala u Bihaću da odmori, a onda nastavlja dalje prema Švicarskoj gdje žive roditelji Amarove supruge.

- Plan je da se ona tamo porodi. Što se tiče eventualnih kvarova na putu, tu nema problema jer svi znaju popravljati "fiću", mašina nije komplikovana za uraditi na njoj bilo šta. Tako da se uopće ne brinem što se tiče puta jer ljudi rado izlaze u susret iz ljubavi i nostalgije prema popularnom autu - kaže Amar na kraju.

Podršku njegovom radu, promociji "fiće" i BiH, možete dati na Instagram stranici #ficacrew.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga