open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Facebooku
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao koaliciju u Srebrenici
Povodom formiranja koalicije u Srebrenici, u kojoj pored SNSD-a učestvuju i odbornici incijative "Moja adresa Srebrenica", oglasio se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
14.04.2021. u 20:10
get url
text

- Koalicija SNSD-SDA-DF-SBiH u Srebrenici će vjerovatno biti predstavljena u javnosti kao stvar nužde, uvijek se to predstavi tako kada SDA koalira sa SNSD-om ili HDZ-om. Možda to danas u Srebrenici i jeste, s obzirom na drastično umanjen kapacitet povratničke populacije i bosanskohercegovačke biračke baze zbog bojkota ponovljenih izbora.

Moram reći da sam na sastanku u Srebrenici prisutne pozivao da dobro promisle o bojkotu i potencijalnim posljedicama. Oni su ostali pri svom stavu, barem većina njih. Mi iz SDP-a smo iznijeli jasan stav da zbog postupaka Bege Bektića kojeg smo isključili, mi smatramo da SDP svakako nema listu u Srebrenici i da ne izlazimo na izbore, ali i da ćemo podržati stav lokalne povratničke zajednice - naveo je Nikšić u obraćanju na Facebooku.

Već na tom sastanku smo mogli čuti glasove onih koji drugačije misle, nastavlja Nikšić, pa su tako pojedinci već tada otvoreno govorili da će prihvatiti mandate i učestvovati u radu Skupštine opštine.

- Na kraju možemo samo konstatovati da se većina koja vlada na državnoj i entitetskoj razini prelila i na nivo opštine Srebrenica. Strah me kako bi botovske brigade 'patriota' koji su zaduženi za branjenje svakog poteza SDA i napadanja SDP-a reagovali da je kojim slučajem SDP slično postupio. Kakvim li bi me samo imenima nazivali. Što se našeg odnosa prema Srebrenici tiče, SDP-ov prijedlog Zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu pušten je u proceduru u KS, uskoro će i u TK, a predložit ćemo ga i većini u FBiH. Tu su jasno izložene sistemske mjere pomoći Srebreničanima - navodi Nikšić.

Na kraju, zaključio je, očekujem od vladajuće koalicije da javnosti predoče sporazum na osnovu kojeg su formirali vlast i koje će koristi od ove koalicije imati povratnici u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.