Objavila na Facebooku

Prof. dr. Izetbegović: Na KCUS-u u pripremi nova respiratorna jedinica za oboljele od COVID-19

FOTO: FACEBOOK

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u pripremi je nova respiratorna jedinica za oboljele od koronavirusa.

Objavila je to na svom Facebook profilu prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

- Ekipa KCUS-a priprema novu respiratornu jedinicu za COVID-19 bolesnike – napisala je uz fotografije.

Prof. dr. Izetbegović je u objavi čestitala i sutrašnji 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

- Iz radne atmosfere od srca vam čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – stoji u objavi generalne direktorice KCUS-a.

Izetbegović je otvaranje nove respitatorne jedinice najavila prije nekoliko dana kazavši da je, zbog porasta broja Covid-bolesnika smještenih u Izolatoriju na Podhrastovima, održana hitna sjednica Kriznog štaba KCUS-a, na kojoj je doneseno niz bitnih odluka, među kojima i ona o formiranju respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta koji će biti smješten u zgradi stare Hirurgije.

Dodala je da će KCUS na taj način proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.

- Ovakva organizacija rada olakšat će i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu - istakla je.

Izetbegović je poručila kako bi treći val koronavirusa mogao biti i najteži do sada, s obzirom na to da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike.

- U ovakvim uvjetima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane – kazala je prof. dr. Izetbegović.

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga