Borci

Revizija boračkih kategorija: Iz prava izvedeno oko 6.300 bivših boraca

FOTO: Arhiva

Za 1.926 osoba prestalo je pravo jer nisu imali adekvatnu papirologuju učešća u oružanim snagama, rekao je Salko Bukvarević

Revizijom korisnika boračko-invalidske zaštite koja je počela 2010. godine iz prava je brisano 1.926 osoba jer nisu imale adekvatnu papirologiju učešća u oružanim snagama, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Dodaje da je doneseno još 4.375 rješenja o prestanku prava usljed ocjene Instituta za medicinsko vještačenje, dok su smanjena prava za 8.646 osoba. Bukvarević se nada da će u narednoj godini revizija biti završena. 

- Od početka revizije, tačnije, 2010. godine do 30.06.2019. pregledan je 140.401 predmet. Za pregled ostaje 654 predmeta i 227 predmeta u kojima postoji obaveza postupanja po presudi nadležnog. Nadamo se da će u 2020. godini revizija biti završena. Što se tiče dosadašnjih rezultata, za 1.926 osoba prestalo je pravo jer nisu imali adekvatnu papirologuju učešća u oružanih snagama.  Doneseno je još  4.375 rješenja o prestanku prava. To je uglavnom ocjena ispod 20 posto invaliditeta Instituta za medicinsko vještačenje. Dakle, oko 6.300 osoba je, da tako kažem, izvedeno iz prava, a 8.646 rješenja je u kojima je utvrđen manji obim prava. To je situacija gdje su ratni vojni invalidi imali invalidnost 80, 70 posto, a nakon ocjene Instituta za medicinsko vještačenje sada im je taj procenat umanjen - rekao nam je Bukvarević.

Upitali smo Bukvarevića da li se više posla s revizijom može očekivati javnom objavom Registra boraca.

- Mi smo ovdje izvršili reviziju svih onih koji primaju neke naknade. Objavom Registra vjerujte ništa se spektakularno neće dogoditi jer do sada demobilisani borci, ovi preostali, nisu ništa primali, tako da se nema šta ni revidirati. Prije svega mora se voditi računa koliko je ko bio u oružanim snagama i to će biti neki rezultat koji će nam omogućiti da kroz uvid u registar popravimo. Evo u Republici Hrvatskoj koja je imala tri godine objavljen registar, ništa se značajno nije promijenilo. Možda bude pojedinačnih slučajeva na koje ćemo odreagovati putem inspektorata, ali nisam siguran da će to biti neki drastični rezultati - rekao nam je Bukvarević.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga