Uvod u vanredno stanje

SDP: Vratiti fokus na sankcije Dodiku i zaustaviti antiustavno djelovanje zastupnika u NSRS-u

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić
FOTO: SDP

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine raspravu i stavljanje na dnevni red zaključka Narodne skupštine RS-a o formiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatra direktnim državnim udarom koji ovu državu uvodi u vanredno stanje.

- Bilo gdje u svijetu osnivanje, u suštini, paralelnog stuba vlasti, u ovom slučaju sudske institucije, jeste istovremeno i osnivanje paradržave. Ovim potezom RS je napravila korak ka osamostaljenju, zbog čega procesuiranja odgovornih moraju nastupiti odmah i po službenoj dužnosti od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e. Očekujemo i oštru reakciju OHR-a, jer bilo kakvo odlaganje provođenja zakona vodi državu u stanje nesigurnosti u kojoj je teško predvidjeti ishode - navode iz SDP-a

SDP poziva da se preventivnom akcijom zakonskih institucija države BiH zaustavi nezakonito djelovanje zastupnika u NSRS-u. Zakoni države BiH, njene institucije, kako ističu, nadređene su nižim nivoima vlasti, tako da entitetski legitimitet NSRS-a ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje države BiH.

Podsjećaju da su svi prijenosi nadležnosti u ovom slučaju usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime su postali obligatorni za sve, pa i za zastupnike NSRS-a.

- Neumski razgovori, kao i najavljeni pregovori u Sarajevu, te Izetbegovićeva posjeta Plenkoviću, skrenuli su fokus sa sankcija Dodiku na nemoguće razgovore u trenutku državnog udara - ocjenjuju iz SDP-a.

SDP BiH je, dodaju, na vrijeme upozorio na antiustavno djelovanje i scenarij rušenja države kroz zaključke NSRS-a, što se pokazalo tačnim još jednom.

- Zaustavljanje Dodika nameće se kao prioritet, a odgovor mora biti institucionalan i u smjeru otklanjanja krize čiji izvor jeste jednostrano, nezakonito i antiustavno djelovanje u NSRS-u. Vraćanje fokusa na sankcije smatramo nužnim, ali ne i jedinim korakom - zaključuju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga