U četiri bh. grada

SIM: Turneja radosti nastavila putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu

FOTO: Sportske igre mladih

Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, te takmičenjima i zabavnim programom uveselile mališane u Maglaju, Konjicu, Zavidovićima i Ljubuškom.

U saradnji sa specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Ovogodišnji pokrovitelj takmičenja u 45 gradova Bosne i Hercegovine je Vlada Federacije BiH.

U Maglaju su odigrani fudbalski turniri za 2011. godište i mlađe, te 2006. godište i mlađe, kao i Kinder Joy of moving Cup u uličnoj košarci za 2007. godište i mlađe u konkurenciji dječaka i djevojčica.

- Uspjele smo osvojiti prvo mjesto danas na turniru u Maglaju, i radujemo se daljnjem plasmanu i druženju na Igrama - istakla je Una Kotorić, kapitenka košarkaške ekipe Zicer iz Maglaja.

Kao najbolji mali fudbaleri u Konjicu, za kategoriju 2011. godište i mlađi, pokazali su se dječaci iz ekipe Sicilija koji su u finalnom meču savladali ekipu Spartanaca i na taj se način plasirali na polufinalni turnir koji će se održati u Mostaru za hercegovačku regiju.

- Drago nam je da smo uspjeli ostvariti plasman na polufinalni turnir. Nadamo se da ćemo i u Mostaru biti najbolji i ići na Veliko finale Igara u Sarajevu - kazao je Amar Nuhić, član ekipe Sicilija.

Posebno zanimljivi bili su fudbalski mečevi za stariju kategoriju u Zavidovićima, gdje su se kao najbolji od ukupno 61 ekipe, pokazali dječaci iz ekipe Mladost, savladavši u finalnoj utakmici rivale iz ekipe Zelembaći.

- Danas smo osvojili Coca-Cola Cup u Zavidovićima i jedva čekamo polufinale. Iako će konkurencija sigurno biti teška, nadamo se plasmanu na Veliko finale - rekao je Amer Delić, kapiten ekipe Mladost iz Zavidovića.

Nastavak takmičenja uslijedio je u Ljubuškom gdje su se najmlađi takmičili u rukometu, fudbalu i košarci. Ljubuški je grad rukometa pa su posebno zanimljivi bili turniri u okviru Podravka Cupa. Prolazak na Veliko finale slavila je ekipa Izviđač.

Plazma Sportske igre mladih svoje putovanja nastavljaju u Ključu, Cazinu i Bihaću. Osim regionalnih takmičenja, u saradnji sa Gradom Bihaćem, Sportskim savezom grada Bihaća, te Turističkom zajednicom, Igre će 24. maja održati Dan sporta na Gradskom trgu u Bihaću, gdje će mališani od 1. do 5. razreda osnovnih škola uživati u cjelodnevnom zabavnom programu, takmičenjima u atletici i igri između dvije vatre, Zero waste - Budi dio igre čuvajmo našu planetu radionici na kojoj će imati priliku učiti o reciklaži te radionici o zaštiti okoliša koju Igre provode u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH. U Bihaću nas očekuje i nastavak Intesa Sanpaolo Banka Cupa u odbojci. Zajedno sa UEFA Foundation for Children, Igre su nastavile ulagati napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom te pokažu da su i one u sportu jednako dobre kao i dječaci.

Igre su mnogo više od takmičenja. One su upoznavanje novih prijatelja, prva zaljubljivanja i simpatije, širenje tolerancije i učenje o različitostima u svim segmentima društva. Cilj Igara je, kroz potpuno besplatna takmičenja i putovanja, omogućiti djeci iz čitave Bosne i Hercegovine da pokažu svoja sportska umijeća i da upoznaju djecu iz drugih krajeva.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga