Goražde

Skupština BPK usvojila Deklaraciju kojom ošto osuđuje namjere OHR-a

FOTO: Fena

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na vanrednoj sjednici održanoj u popodnevnim satima jednoglasno je usvojila Deklaraciju kojom oštro osuđuje namjere Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

U Deklaraciji koju su usaglasile sve političke partije koje participiraju u kantonalnom parlamentu, odbacuje se svaka mogućnost podjela po etničkom principu.

- Polazeći od najavljene mogućnosti da visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH, na osnovu informacija o mogućnostima dalje podjele BiH na etničkom principu, duboko vjerujući u građanski model uređenja BiH, Skupština BPK najoštrije osuđuje namjeru Schmidta da nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, kako je to objavljeno u medijima i na društvenim mrežama, te duboko se protivi nametanju onih rješenja koja će dodatno produbiti etničke podjele - stoji u Deklaraciji.

Ovim dokumentom koji će biti dostavljen na adresu OHR-a, Skupština BPK poziva Schmidta na donošenje rješenja koja će BiH omogućiti evropsku budućnost i pozdravlja tehničke izmjene izbornog zakona BiH koje bi omogućile veću transparentnost izborog procesa, smanjile mogućnost krađe izborne volje i omogućavanje fer i transparentnih izbora.

“Skupština BPK izražava opredjeljenje da BiH mora biti država svih njenih građana i naroda koji će biti ravnomjerno zastupljeni u svim organima i institucijama na području BiH - navodi se u Deklaraciji.

Inače, istim povodom za večeras u 19 sati u Goraždu je najavljena i mirna protestna šetnja od Trga branilaca grada do Omladinske ulice.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga