Okružni sud BL

Sporne nekretnine "neodoljivog ljubavnika": Završeno suđenje advokatu i bivšem odborniku SNSD-a

U Okružnom sudu Banja Luka danas su iznesene završne riječi na suđenju banjalučkom advokatu Stojanu Vukajloviću optuženom za krivično djelo povreda zakona sudije ili javnog tužioca u pomaganju. Njegova odbrana je zatražila oslobađajuću presudu, dok je tužilac ocijenio da je krivica dokazana te očekuje osuđujuću presudu.

Optužnica Vukajlovića tereti da je zajedno sa ranije osuđenim sudijom Osnovnog suda Banja Luka Nebojšom Pejovićem dogovarao kupovinu nekretnina Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Banja Luka. Šmitran je ranije osuđen zbog malverzacija sa subvencijama i pomoći iz gradskog budžeta, a supruge poginulih boraca Vojske RS su ga optuživale da ih je uslovljavao seksualnim uslugama kako bi dobile stan, dok je on to negirao tvrdeći za sebe da je "neodoljivi ljubavnik".

U optužnici protiv Vukajlovića se navodi da je u predmetu Osnovnog suda u Banjpj Luci, a na kojem je radio sudija Pejović i odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima Grada Banja Luka protiv Miloša Šmitrana, radi naplate potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja, dogovorio učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da onemogući ostale da učestvuju i da se sporne nekretnine kupe za pola njihove procijenjene vrijednosti.

- Na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača koji su iskazali interesovanje i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos - stoji u optužnici.

Sudija Pejović je ranije priznao krivicu i sklopio sporazum sa tužilaštvom, te je osuđen na godinu dana zatvora, novčanu kaznu od 40.000 KM, a izrečena mu je i mjera zabrane vršenja dužnosti sudije u trajanju od pet godina.

Tužilac Goran Glamočanin je zatražio da se Vukajlović osudi, tvrdeći da je postupao sa direktnim umišljajem zajedno sa sudijom Pejovićem sa kojim je bio u prijateljskim odnosima.

- Vještačenjem telefonskih komunikacija vidi se da su imali na stotine razgovora o konkretnom predmetu - kazao je Glamočanin.

Odbrana Vukajlovića tvrdi da nema dokaza o dogovorima i da je njihov klijent "prevaren", uz ocjenu da je optužnica netačna i suprotna zakonskim odredbama, te su zatražili oslobađajuću presudu.

Vukajlović je hapšen u novembru 2021. godine, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode. On je bivši odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga