Ministar Bukvarević

Sraman čin zabrane odavanja počasti nevino ubijenim žrtvama

Ministarstvo najoštrije osuđuje još jedan pokušaj poniženja žrtava i preživjelih Bošnjaka Podrinja koji se očituje u zabrani Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije R BiH

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu sa resornim ministrom Salkom Bukvarevićem najoštrije osuđuje još jedan pokušaj poniženja žrtava i preživjelih Bošnjaka Podrinja koji se očituje u zabrani Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH obilježavanje zločina i odavanje počasti nevino ubijenim žrtvama.

Kako se navodi u saopćenju iz Bukvarevićevog kabineta, policijske stanice Višegrad i Foča su na ovaj način još jednom dokazale da u ovom dijelu naše domovine vlasti ne žele suživot i pomirenje nego suprotno, žele nastaviti negiranje zločina i onemogućiti žrtvama da na dostojanstven način obilježavanjem ublaže tugu i bol za najmilijima te da na civilizacijski način porodice posjete mjesto stradanja svojim najmilijih.

- Evidentan je politički trenutak u kojem se na sve načine pokušava omalovažiti žrtva koju je bošnjački narod podnio kako bi se odbranio od agresora i kako bi odbranio svoja ognjišta, ali zabrinjavaju činjenice da ovakvi pokušaji dolaze od zvaničnih institucija izvan i unutar naše države. “Evidentno je i negiranje sudskih presuda ali tome se mora stati u kraj i ovim putem pozivam sve institucije preduzmu raspoložive mjere kako bi se odgovorilo na ovakve udarce prema časnim braniocima kojima je onemogućeno odavanje počasti - kazao je ministar Bukvarević.

S tim u vezi Federalno ministarstvo stoji na raspolaganju svim braniocima u smislu podrške u obilježavanju stradanja nevinih žrtava i odavanja počasti na bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine, jer je naša trajna obaveza obilježavanje značajnih datuma iz perioda herojske i časne odbrane od agresora.

- To je amanet koji su nam ostavili šehidi i poginuli borci i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi istina o genocidu, stradanju i svim zločinima nad nevinim stanovništom Podrinja ali i čitave Bosne i Hercegovine - zaključuje ministar Bukvarević.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga