open-navfaktor-logo
search
Sekretar NATO-a
Stoltenberg: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu podgoričkim Vijestima kazao je kako je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali da, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.
09.08.2022. u 19:50
get url
text

- NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz naše partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore našeg sjedišta u Sarajevu, našu podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija EUFOR ALTHEA, kao dio aranžmana Berlin plus - kazao je Stoltenberg za Vijesti.

Istaknuo je kako NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom.

- U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH - kazao je Stoltenberg.

Upitan kako gleda na zapaljivu retoriku od najviših srpskih zvaničnika koja se tiče, između ostalog, i koncepta "srpskog sveta", a primjer toga je aktuelni ministar unutrašnjih poslova, a bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin, Stoltenberg je kazao:

- NATO i Srbija su bliski i dugogodišnji partneri. Naše parnerstvo se zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije. Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srbijanskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srbijanskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave.

Stoltenberg je komentirao i nedavne tenzije na Kosovu.

- Sve strane moraju ostati mirne, izbjegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da intervenište ukoliko stabilnost bude ugrožena. Naša misija posvećena je osiguravanju sigurnog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog uz posredovanje EU i pozivamo sve strane da nastave pregovore. To je ključno za regionalni mir i sigurnost - kazao je generalni sekretar NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.