open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Sudar vječitih rivala na Koševu: Ko će vladati Sarajevom?
Sarajevo i Željezničar u sklopu 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju 144. vječiti derbi.
22.09.2021. u 08:51
get url
text

Gradski rivali duel ne dočekuju u najboljem raspoloženju. Sarajevo je bez pobjede tri, a Željezničar četiri vezana meča.

Sarajevo ima mnogo problema na Koševu u ovoj sezoni. U pet utakmica doživjeli su tri poraza, a imaju jednu pobjedu i remi. Željezničar je bez gostujućeg trijumfa, sa dva poraza i dva remija.

- Nakon utakmice s Leotarom pričali smo o igranju na domaćem terenu. Mi želimo to promijeniti, ali treba reći da smo u gostima bolji nego prošle sezone. Očekujem da će ekipa biti bolja i ozbiljnija i da pokaže svoj potencijal. Svaka utakmica je nova prilika, svaka nosi tri boda. Sama priprema nema posebne razlike. Mislim da će 50 posto naše snage biti dovoljno da napravimo rezultat - rekao je trener Sarajeva Goran Sablić.

Hrvatski stručnjak kaže da je ova utakmica stvar prestiža.

- Ja i dalje vjerujem da smo favoriti, dolazio Željo ili neki drugi tim. Želim da uđemo smireno u susret - kazao je trener Sarajeva.

Njegov sunarodnjak, trener Željezničara Tomislav Ivković kazao je da u ovakvim utakmicama stanje na tabeli ne znači apsolutno ništa.

- Mi smo isti od prvog dana priprema osim što su došla dva igrača na posudbu. U Sarajevu je došlo najmanje desetak igrača, ali to je ekipa koja ima dva kompletna tima, ako ne i više. Oni imaju problem kako da organizuju najbolji tim zbog problema u registraciji igrača i tih pauza kojih je bilo. Stanje na tabeli ne znači ništa u derbijima - rekao je trener Željezničara.

VEZANI TEKST - Peljto u vječitim derbijima: Ne razbacuje se kartonima, teško sudi penale, sretniji je Sarajevu
 

U prethodna 143 derbija Željo je slavio 45 puta, Sarajevo je slast pobjede okusilo 43 puta, a neriješenim ishodom završeno je 55 mečeva.

Utakmica na Koševu igra se od 20.30 sati, uz prijenos na Areni Sport.

Meč sudi najbolji bh. arbitar Irfan Peljto.

Osim vječitog derbija, danas se igraju još tri utakmice 10. kola.

Od 16 sati sastaju se Leotar i Rudar, dva sata kasnije počinju duelu Radnik - Zrinjski i Široki Brijeg - Tuzla City.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.