Čovićeva želja godinama

Sve Nikšićeve kadrovske rokade vode do imenovanja HDZ-ovog čovjeka za direktora FUP-a

FOTO: Anadolija

Predložena entitetska vlada u Federaciji koju bi predvodio SDP-ov predsjednik Nermin Nikšić nije još prošla ni prvu i osnovnu stepenicu - predsjednicu i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine a već je prate skandali. Ni ona prva Nikšićeva vlada nije zapamćena po dobrom. Ova, ako ikad bude izabrana, već sad se može proglasiti gorom. 

Katastrofalna kadrovska rješenje zbog kojih je javnost burno reagirala još su aktuelna pitanja unutar koalicije okupljene oko HDZ-a. Nermin Nikšić je u startu pristao na neke ustupke, prvenstveno NES-u, kada je u pitanju njihov Anel Kljako, pa je najavio da taj prijedlog za ministra treba "progutati". Ustupci koje čini HDZ-u i o kojima javnost ne govori, daleko su bitniji. 

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Prvobitno je za ministra unutrašnjih poslova SDP predložio Vojina Mijatovića. Zbog reakcija javnosti i unutar stranke, prvenstveno reakcije Denisa Bećirovića, Mijatović je prekomandovan na resor obrta i razvoja FBiH. Novi prijedlog za ministra unutrašnjih poslova je Almin Hopovac. On ima optužnicu koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Treća sreća ili će Nikšić ostati pri ovom prijedlogu?

Nikšićeve kadrovske rokade zapravo i nisu toliko bitne naspram činjenice da je "Trojka", prvenstveno SDP, pristala da uzme resor unutrašnjih poslova i da na to mjesto predloži Bošnjaka ili Srbina. Hrvata ne može, jer je hrvatska kvota, kad su u pitanju prijedlozi za ministre, već popunjena.

Od toga ko će biti ministar unutrašnjih poslova direktno zavisi ko će biti direktor Federalne uprave policije (FUP), tačnije koje će nacionalnosti biti direktor FUP-a. Po zakonu ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog naroda. 

Prostor za kalkulacije Nikšiću je sada potpuno sužen, zamijeno Hopovca nekim drugim kandidatom Bošnjakom ili ga ostavio, to sasvim izvjesno znači da direktor FUP-a ne može biti Bošnjak. Mogao bi biti i Srbin ili Hrvat, a po onom što znamo već godinama, sasvim izvjesno kadar blizak HDZ-u. 

VEZANI TEKST - Zoran Galić tužio Vladu FBiH jer nije dobio funkciju direktora FUP-a

Stranka Dragana Čovića već odavno želi poziciju direktora FUP-a. Još početkom novembra, nakon izbora 2. oktobra, mediji su pozivajući se na izvore u HDZ-u, pisali kako će ta stranka nove partnere u vlasti uvjetovati, među ostalim, pozicijom direktora te policijske agencije. 

HDZ to nije krio ni ranije. SDA su uvjetovali imenovanjem svoga kadra na čelnu poziciju u FUP-u, ali to nikada nije realizirano. Nakon dugogodišnje trakavice u vezi s izborom direktora, konkurs je poništen, zbog čega je kandidat Zoran Galić tužio Federalnu vladu. Potom je na novom konkursu prvorangirani bio Ensad Korman. Vlada FBiH nije izvršila to imenovanje jer je aktuelni ministar MUP-a Aljoša Čampara, također, Bošnjak kao i Korman. Svi članovi Vlade u julu prošle godine bili su suzdržani prilikom glasanja. Trenutno poziciju vršitelja dužnosti direktora obavlja Korman. 

VEZANI TEKST - FUP je danas mogao dobiti direktora da je Čampara podnio ostavku na jednu od svoje tri funkcije

- Izetbegović stalno ponavlja tezu da su Hrvati previše zastupljeni, a on svojom politikom nastoji napraviti da Hrvata nema na pozicijama koje im pripadaju. Sada sam spomenuo direktora FUP-a, za kojeg Bakir nikako ne dopušta da se imenuje, a to je apsolutno nedopustivo - bila je jedna od izjava iz redova HDZ-a, ona bivšeg predsjednika Federacije Marinka Čavare, pri čemu se podrazumijeva da je Hrvat koji je trebao biti imenovan za direktora, Hrvat blizak HDZ-u.

Dakle, ukoliko je ministar iz SDP-a Bošnjak, novi direktor FUP-a morat će biti iz reda srpskog ili hrvatskog naroda. Šanse da "Trojka" i pridružene stranke "isposluju" sa HDZ-om da direktor FUP-a bude neko drugi osim kadra bliskog HDZ-u ravne su nuli. 

To istovremeno znači da će gotove sve pozicije čelnika policijskih agencija u BiH i kontrola nad tim dijelom sigurnosnog sektora pripadati HDZ-u i SNSD-u ili njihovim partnerskim strankama, uz napomenu da je i ministar sigurnosti Nenad Nešić, koalicioni partner Milorada Dodika.

VEZANI TEKST - "Osmorka" predala državne agencije Dodiku i Čoviću: Imenovani Srbi i Hrvati, a nijedan Bošnjak

Već sada su na čelnim pozicijama kadrovi koji slove za bliske SNSD-u i HDZ-u. Direktor Državne agencije za istrage i zaštiru (SIPA) je Darko Ćulum, zamjenik je Zoran Galić. Direktor Granične policije BiH je Mirko Kuprešaković. Na čelu Policije RS-a je Siniša Kostrešević. 

Ovaj saziv Vijeća ministara imenovao je na državnom nivou čelne ljude tamo gdje trebalo popuniti hrvatska i srpska mjesta, svi Bošnjaci, nezavisno od toga da li se radi o direktorskim ili zamjeničkim pozicijama su na čekanju, bez obzira što je manje-više svima istekao mandat.

Jedino imenovanje koje je prošlo na Vijeću ministara BiH je ono direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na čijem je čelu sada Almir Džuvo. Smjena u OSA-i odgovarala je i "Trojki" jer su pod svaku cijenu željeli razriješiti dužnosti Osmana Mehmedagića Osmicu, ali i SNSD-u jer su dobili priliku da napokon postave Ristu Zarića za zamjenika direktora i šefa operacija OSA-e. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga