"Tržnica" pred zatvaranjem 

Trgovci i hotelijeri odbili ugovore o povećanju cijena struje Elektroprivrede RS-a 

FOTO: Tržnica

Trgovci, hotelijeri i drugi privrednici u Republici Srpskoj odbili su ugovore koje im je Elektroprivreda RS (ERS) poslala, a po kojima im je cijena električne energije znatno uvećana.

Iako je, nakon prvobitnih ugovora u kojima je cijena po megavat satu bila 89 ili 90 i više eura, ERS je privrednicima poslala nove ugovore sa manjim cijenama (72 eura), ali su oni odlučni da ni te ugovore ne prihvate i traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade RS i ERS.

Taj dogovor postigli su u Privrednoj komori RS odakle su poručili da je neprihvatljivo da im ERS poskupljenje struje pravda cijenama na tržištu i berzama.

Da se sastanak privrednika održao potvrdio je za portal Capital i Goran Račić iz Privredne komore RS koji je istakao da su privrednici izrazili nezadovoljstvo ponašanjem ERS i povećanjem cijena struje.

- Privrednici su energično odbili i stare i nove ugovore, smatraju da nije realno da ih je ERS svrstala u posebnu grupu, da provodi diskriminatorski postupak nad njima. Oni hoće da imaju cijenu električne energije kao i ostali iz sistema i da ta cijena bude 45 eura za iduću godinu. Saglasni su da neće da potpišu ugovore s Elektroprivredom i da su spremni da čak i zatvore prodavnice ako ERS i Vlada ne budu imali razumijevanja - istakao je Račić.

Dodao je da je banjalučka "Tržnica" ponudila nove ugovore svojim zakupcima, a koji su ih odbili i rekli da će zatvoriti maloprodajne objekte jer nemaju ekonomske isplativosti da rade.

- Dolazimo u situaciju da Banja Luka ima "Tržnicu" koja ne radi, ako se ne ispune zahtjevi koje smo definisali i proslijedili Vladi RS i Elektroprivredi tražeći hitan sastanak - kazao je Račić.

Dodao je da i drugi privredni subjekti, proizvodnja i industrija, kojima je ponuđena cijena od 53 eura smatraju da je to veliko povećanje, u iznosu od preko 35 posto u odnosu na ranije cijene.

- Nema razloga za poskupljenjem električne energije i svjetska cijena ne može da bude reper za poskupljenje cijene na domaćem tržištu. Nije povećana cijena uglja, nije nam voda poskupjela, nema nijednog razloga, a cijene na berzama su trenutne, neka ERS pokaže jedan ugovor na godišnjem nivou koji je zaključila po tim cijenama, nema ga i to ne možemo prihvatiti kao argument za povećanje cijena - poručio je Račić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga