open-navfaktor-logo
search
Sarajevo - Željo
U srijedu se igra 148. vječiti derbi, peti bez publike, a drugi izvan Sarajeva
Sarajevski derbi, najveća utakmica bh. fudbala, duel Sarajeva i Željezničara, igrat će se 8. marta od 13 sati u Trening-centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bez prisustva publike.
06.03.2023. u 10:51
get url
text

A "zagrijavanje" za 148. vječiti derbi je počelo još jesenas. Sarajevo je tada tražilo odgodu meča za proljeće, kako bi rivala ugostili na Koševu. Međutim, teren Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" nije spreman ni na proljeće, a derbi se, jednostavno, mora odigrati.

Nagađalo se da bi Sarajevo najvećeg rivala moglo ugostiti u Mostaru, na stadionu Veleža, a opcija je bila i stadion Mladosti u Doboju kod Kaknja. Na kraju je FSBiH donio odluku da se meč igra u TC FSBiH i dodijelio nepopularni termin, pogotovo kada se uzme u obzir da je u pitanju radni dan.

VEZANI TEKST - Derbi bez gledalaca: Željezničar tvrdi da su oba kluba u srijedu dobili Odluku FSBiH

Zanimljivo je da će ovo biti peti gradski derbi bez prisustva publike (Koševo 2010, 2020. i 2021. godine, Grbavica 2021. godine), ali i drugi na neutralnom terenu.

Zbog ratnih dešavanja u našoj zemlji prvu utakmicu od nezavisnosti Bosne i Hercegovine vječiti rivali nisu odigrali u Sarajevu, nego, zanimljivo je, također u Zenici 14. septembra 1994. godine.

Na tadašnjem državnom prvenstvu Sarajevo i Željezničar su na Bilinom polju odigrali miroljubivih 1:1. Strijelci su tada bili Jahić i Turković.

U dosadašnjih 147 odigranih derbija Plavi su uspješniji i imaju 46 pobjeda. Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 57 susreta završeno bez pobjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.