Izbori u Našoj stranci

U "Trojki" se spekuliše: Forto će podnijeti ostavku; Forto: To nije istina

Edin Forto je za sada jedini kandidat za predsjednika Naše stranke, objavljeno je to zvanično iz ove stranke.

Međutim, uveliko se spekuliše da će, ako dođe do njegovog izbora što je veoma izvjesno s obzirom na to da je i jedini kandidat za ovu poziciju, podnijeti ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo.

Forto bi, kako je rečeno Faktoru nezvanično, posvetio punu pažnju stanju u Našoj stranci, koje u ovom trenutku nije sjajno s obzirom na previranja, sukobe i odlaske članova.

Kako izvori Faktora kažu, ni njegovim koalicionim partnerima to ne bi bilo mrsko s obzirom na to da se već kalkuliše i sa imenima osoba koje bi ga zamijenile na toj poziciji.

Pitali smo premijera Fortu da li će podnijeti ostavku ukoliko bude izabran za predsjednika Naše stranke.

- To, naravno, nije istina – kazao je Forto za Faktor.

Međutim, iako premijer negira navode o njegovom napuštanju premijerske pozicije, spominje se da bi ga mogao zamijeniti Adnan Delić, aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo, koji je bio kandidat za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

VEZANI TEKST - Naša stranka - partija u koju su se mnogi njeni članovi razočarali, a leđa joj okrenuli i osnivači

Tako bi, kažu, došlo do određene rekonstrukcije Vlade. A ukoliko bi Forto dao ostavku, ne bi bio prvi, već su to ranije učinile njegova stranačka kolegica Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave, te Melika Husić-Mehmedović, ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih, za koju još nisu našli zamjenu.

Izvori Faktora kažu da će na ovu poziciju doći neko iz akademskog miljea, kao nestranački kandidat, mada s obzirom na situaciju u Vladi i Ministarstvu, teško će se ko odlučiti za tu "vruću stolicu" s obzirom na to da bi naredni ministar trebao da donese pred zastupnike novi zakon o visokom obrazovanju zbog kojeg je i ministrica Husić-Mehmedović podnijela ostavku. Zbog tog zakona i pritisaka koje je trpila, ostavku je podnijela i ministrica u prvoj Fortinoj vladi Zineta Bogunić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga