open-navfaktor-logo
search
Više akcija
UIOBiH oduzela robu vrijednu više od 200.000 KM
U nekoliko odvojenih akcija na području Gračanice, Gradačca i Tuzle službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine iz regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu i akcizne proizvode tržišne vrijednosti 200.800 KM.
06.10.2021. u 11:07
get url
text

- Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla su na području Gračanice proveli kontrolne aktivnosti usmjerene na prometovanje roba inostranog porijekla. U dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti od 114.000 KM, a izdani su prekršajni nalozi odgovornim licima, s novčanim kaznama u iznosu od 9.600 KM. Radilo se o robi za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu i koja je prokrijumčarena u carinsko područje BiH - saopćeno je iz UIOBiH.

Na području Gradačca provjere su rezultirale pronalaskom i privremenim oduzimanjem razne robe u iznosu 46.750 KM. Radilo se također o robi bez porijekla.

U saradnji sa službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona na području grada Tuzle u dvije odvojene akcije oduzeti su akcizni proizvodi te identifikovane osobe koje se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda. Tokom aktivnosti na terenu je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda (duhan i duhanske prerađevine) u vrijednosti od 28.550 KM.

Na području općine Maglaj identifikovane su dvije osobe, koje se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda te su  privremeno oduzeti akcizni proizvodi koji nisu bili na propisan način obilježeni akciznim markicama UIOBiH. Vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi 11.500 KM.

- Protiv osoba će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o akcizama u BiH, dok će protiv jedne osobe Tužilaštvu BiH biti upućen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - saopćeno je iz UIOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.