Odluke

Vijeće ministara utvrdilo prijedlog: Za projekt Medicinskog kompleksa Banja Luka 105,7 miliona eura

FOTO: Fena

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Europske investicijske banke (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka) (FI N 91. 071), te će ga dostaviti Predsjedništvu BiH u proceduru ratifikacije.

Ugovor o finansiranju potpisan je 1. juna 2023. godine u Sarajevu, 24. maja 2023. godine u Banjoj Luci i 14. juna 2023. godine u Luksemburgu, na engleskom jeziku.

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjoj Luci i Centra za obrazovanje i istraživanje. Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvaća Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta za 1.400 studenata.

Projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanje visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na RS.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 75 miliona eura, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,783 miliona eura. 

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja januara 2029. godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga