Na čekanju

Zakon o udruženjima: Borci traže od Doma naroda hitno usvajanje, Klub Hrvata treba konsultacije

FOTO: Arhiva

Nakon što su boračka udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) zajedno sa Federalnim ministarstvom za boračka pitanja ponovo zatražili od Doma naroda Parlamenta FBiH da na dnevni red što prije stavi Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja u FBiH, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Jasmin Duvnjak i dopredsjedavajući Aljoša Čampara su pitanje zakona aktuelizirali na posljednjem Kolegiju. 

Duvnjak za Faktor kaže da su iz Kluba Hrvata zatražili vrijeme za dodatne konsultacije vezano za zakon i zamolili da se prijedlog zakona još uvijek ne stavlja na dnevni red.

Podsjećamo, Zastupnički dom FBiH je Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja usvojio 10. jula 2018. godine. Ovim zakonom bi se uredila reprezentativnost boračkih udruženja. Danas je u FBiH registrirano više od 1.600 udruženja, od kojih borci nemaju baš mnogo koristi, a za čije finansiranje se na godišnjem nivou izdvaja više do 12 miliona KM.

Prošli su svi rokovi 

- Ponovo šaljemo urgenciju Domu naroda FBiH da to što prije stavi na dnevni red Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja i da se izglasa. Zakon je neophodan kako bi se uredila reprezentativnost u predstavljanju boraca. To je i jedan od zahtjeva boraca ispred svih koordinacija, predstavnika svih boračkih udruženja. Zaista, prošli su svi rokovi od momenta kada je usvojen u Zastupničkom domu - govori nam Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Dodaje da su boračka udruženja u FBiH prešla cifru od 1.600.

- Prema Zakonu o udruženjima građana za koje je nadležno Ministarstvo pravde FBiH i dalje imamo situaciju da se faktički udruže tri čovjeka ili više i osnuju udruženje. Ali, mi ne bismo ulazili u taj dio. I dalje će se građani Bosne i Hercegovine moći udruživati u skladu sa postojećim Zakonom. Mi samo želimo da se definišu boračka udruženja od posebnog društvenog značaja kako bismo i mi došli do reprezentativnih predstavnika. Kako bi borci imali svoje adekvatne predstavnike na svim nivoima i kako bi se smanjio broj tih udruženja. Mi im sugerišemo da se udruže - govori Bukvarević.

Kaže kako se sa federalnog nivoa godišnje za boračka udruženja izdvoji 360.000 KM, odnosno, kada se uzmu svi nivoi vlasti u FBiH, cifra iznosi više od 12 miliona KM godišnje.

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom, šefom Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Nije dovedeno u pitanje usvajanje zakona 

- Na posljednjem kolegiju dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Aljoša Čampara i ja smo otvorili pitanje zakona o boračkim udruženjima. I evo zamoljeni smo od ostalih članova, tačnije, Kluba Hrvata da to prolongiramo za neki naredni put kako bi obavili dodatne konsultacije i zauzeli određeni stavovi vezano za nastavak postupka usvajanja tog zakona. Nije dovedeno u pitanje usvajanje zakona, ali navodno zbog nekih nedorečenosti, upitnika koje imaju, zamolili su nas da bude na nekoj od narednih sjednica, ne na ovoj planiranoj za 13. februar - rekao nam je Duvnjak.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga