open-navfaktor-logo
search
Ukrajina - Italija
Baraž za EURO: Večerašnji duel u Njemačkoj s velikom pažnjom pratit će se u BiH
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine plasman na EURO 2024 tražit će kroz baraž, s obzirom na to da su Zmajevi u kvalifikacijama za odlazak na smotru najboljih timova Starog kontinenta doživjeli potpuni krah i zauzeli tek peto mjesto u grupi.
20.11.2023. u 13:28
get url
text

Zahvaljujući uspjehu u Ligi nacija i prvoj poziciji u grupi Lige B, Zmajevi će imati dodatnu šansu da se domognu turnira u Njemačkoj.

VEZANI TEKST - UEFA potvrdila: Žrijeb bi mogao odrediti protivnika Zmajeva u polufinalu baraža
 

Izabranici Save Miloševića polufinalni meč baraža igrat će na domaćem terenu 21. marta 2024. godine. Uz reprezentaciju BiH siguran sudionik baraža Lige nacija B je Izrael, a Izrael i BiH ne mogu se sastati u polufinalu, nego tek u eventualnom finalu 26. marta, a o domaćinu će odlučivati žrijeb.

U igri za dva upražnjena mjesta, koja će odrediti polufinalne parove trenutno su još tri selekcije (Finska, Ukrajina, Island), a kako sada stvari stoje žrijeb bi mogao odlučiti koja će reprezentacija biti prebačena u Ligu A nacija, a koje dvije će ostati u Ligi B.

Jedna nedoumica sigurno će biti okončana večeras, s obzirom na to da Ukrajina u duelu s Italijom odlučuje o direktnom plasmanu na EURO. Ukoliko Ukrajinci na Bay Areni u Leverkusenu sruše aktuelne prvake Evrope onda će čekirati vizu za EP i poslati Italijane u baraž Lige A.

Tada bi sigurno u Ligi B Zmajevi igrali protiv Finske, a Izraelci s Islandom.

U slučaju remija ili pobjede Italije protiv Ukrajine, Ukrajinci bi išli u baraž, a pitanje je samo da li u Ligu A, ili Ligu B.

Bilo kako bilo, UEFA će žrijeb baraža obaviti 23. novembra u Nyonu.

Do sada su plasman na EURO osigurali: Albanija, Austrija, Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Njemačka (domaćin), Mađarska, Nizozemska, Portugal, Rumunija, Škotska, Srbija, Slovačka, Španija, Švicarska i Turska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.