open-navfaktor-logo
search
Zanimljive brojke
Barbarez na teškom ispitu: Posljednji debitantski poraz na klupi Zmajeva upisao je Ćiro Blažević
AUTOR: S.Š.
03.06.2024. u 14:43
get url
text
Kada nekome ko se iole razumije u fudbal kažete da su u 2023. godini jednu reprezentaciju vodila tri različita selektora, a da su pri tome sva trojica na debijima ostvarili pobjede, teško da će vam povjerovati.
A to se desilo sa fudbalskom A reprezentacijom Bosne i Hercegovine.
Uoči prvog meča na klupi BiH kojeg će Sergej Barbarez upisati protiv Engleske na St. James Parku, zanimljvo je pogledati kakve su rezultate ostvarivali bh. selektori u debitantskim nastupima na klupi Zmajeva.
Od posljednjih deset selektora samo jedan je startao porazom. Bio je to pokojni Miroslav Ćiro Blažević koji je izgubio od Bugarske (1:2) u prvom meču na klupi Zmajeva 20. augusta 2008. godine.
Šesterica su ostvarili pobjede, a trojica su debitovala remijem. Kada su brojke u pitanju, onda bismo mogli očekivati da Barbarez uspješno položi prvi test i ostane neporažen na teškom ispitu u Newcastleu protiv aktuelnog viceprvaka Evrope i reprezentacije koja je jedan od favorita za osvajanje naslova evropskog prvaka u Njemačkoj.
Krenut ćemo od bliske prošlosti.
Savo Milošević je u prvom meču na klupi Zmajeva (13. oktobar 2023. godine) vodio naš tim do pobjede protiv Lihtenštajna (2:0). I to je bilo to od njega, jer je u preostala četiri meča upisao isto toliko poraza.
I Meho Kodro je u prvom meču vodio BiH do pobjede protiv Lihtenštajna (8. septembar 2023. godine) - 2:1. Međutim, smijenjen je nedugo potom nakon poraza od Islanda.
Faruk Hadžibegić je drugi mandat krenuo silovitije od spomenutog dvojca. Sa 3:0 Zmajevi su pod njegovom palicom deklasirali Island (23. mart 2023. godine), ali su se "ugasili" poslije toga i poslije tri vezana poraza Hadžibegić je dobio otkaz.
Ivaylo Petev je 24. marta 2021. godine remijem protiv Finske (2:2) otvorio epizodu na klupi BiH gdje je proveo 20 utakmica uz šest pobjeda, te po sedam remija i poraza.
Dušan Bajević je debitovao 4. septembra 2020. godine protiv Italije u Firenci (1:1), a do kraja mandata vodio je ukupno osam mečeva i nije ostvario ni jednu pobjedu (tri remija i pet poraza).
I Robert Prosinečki je debitantski nastup na klupi BiH počeo remijem (USA - 0:0, 29. januara 2018. godine). Hrvat je imao omjer od devet pobjeda, sedam poraza i šest remija.
Mehmed Baždarević je 28. marta 2015. godine vodio BiH do pobjede protiv Andore (3:0). Do kraja mandata ostvario je još 13 pobjeda, šest remija i četiri poraza.
Safet Sušić za sada je jedini bh. trener koji je odveo Zmajeve na neko veliko takmičenje - SP u Brazilu 2014. godine. Na klupi BiH je debitovao pobjedom protiv Gane (2:1) 3. marta 2010. godine. Legendarni Pape kao selektor bh. tima imao je omjer 23 pobejde, 17 poraza i devet remija.
Prije njega Zmajeve je vodio Ćiro koji je jedini u ovom periodu startao porazom. Blažević je na kraju imao omjer od osam pobjeda, sedam poraza i dva remija.
Listu od deset posljednjih selektora zatvara Denijal Pirić, koji je Zmajeve vodio jednu utakmicu (1. juna 2008. protiv Azerbejdžana) i ostvario je minimalnu pobjedu - 1:0.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.