open-navfaktor-logo
search
Ponovo zajedno
Barbarezov staff: Fajter do fajtera, više od 300 nastupa za BiH
AUTOR: S. Selimović
18.05.2024. u 21:00
get url
text
Bajramović, Hrgović, Milenković i Papac
Bajramović, Hrgović, Milenković i Papac
Sergej Barbarez, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, sastavio je tim saradnika po svojim željama.
Staff Zmajeva, uključujući selektora i direktora reprezentacije Emira Spahića, brojat će ukupno 11 ljudi, a svi zajedno imaju ogromno reprezentativno iskustvo, s obzirom na to da kombinovano imaju 304 nastupa u nacionalnom dresu.
Selektor Barbarez za Zmajeve je odigrao 47 mečeva, uz 17 golova. Nastupao je u periodu između 1998. i 2006. godine. Direktor Spahić je u najdražem dresu skupio 94 nastupa, uz šest golova. Može se pohvaliti da je bio dio tima koji je 2014. godine igrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, što je najveći uspjeh našeg reprezentativnog fudbala.
Prvi Barbarezov pomoćnik Zlatan Bajramović je za BiH nastupio 35 puta (tri gola), drugi saradnik Mirko Hrgović ima 29 nastupa (dva gola), treći asistent i skaut Ninoslav Milenković 15, a skaut Saša Papac 40 mečeva. Trener golmana Kenan Hasagić mrežu BiH je čuvao 44 puta.
Zajedničko Barbarezu, Spahiću, Bajramoviću, Hrgoviću, Milenkoviću, Papcu, Hasagiću..., jeste da su u jednom periodu dijelili svlačionicu u reprezentaciji.
Barbarez posjeduje PRO licencu, ali do sada nije radio trenerski posao. Njegovi saradnici jesu.
Zlatan Bajramović u treneskom poslu aktivan je od 2012. godine, uglavnom kao dio stručnog štaba. Počeo je u drugom timu St. Paulija, potom je bio u Hamburgu, a od 2016. godine je u Karlsruheru.
Prvo je bio pomoćnik, zatim trener drugog i juniorskog tima, a od početka 2020. asistira Christianu Eichneru na klupi prve ekipe Karlsruhera koja se takmiči i drugom rangu njemačkog fudbala.
Mirko Hrgović trenerski hljeb zarađuje u Saudijskoj Arabiji. Član je stručnog štaba Slavena Bilića na klupi Al-Fateha. Hrgović je s Bilićem sarađivao i u kinsekom Guoanu. Pored toga, asistirao je Goranu Sabliću u Širokom Brijegu i moldavskom Sheriffu, te Damiru Čanadiju, Deanu Računici i Mariju Cvitanoviću u Šibeniku.
Treći asistent, tačnije skaut, Ninoslav Milenković sa selektorom je odmah nakon imenovanja prionuo na posao prateći nastupe bh. reprezentativaca na eurosceni. Milenković je od novembra 2023. obavljao funkciju tehničkog direktora grčkog drugoligaša Apollon Pontoua. Pored toga, na Transfermarktu vodi se kao izvršni direktor jedne menadžerske agencije.
Saša Papac nakon sjajne igračke karijere nije uplovio u trenerske vode. Jedina funkcija koju je obnašao je pozicija direktora u Željezničaru, gdje se zadržao od novembra 2017. do sredine 2018. godine.
Kenan Hasagić po drugi put dolazi u stručni štab Zmajeva. Prvi put je posao trenera golmana radio u mandatu Roberta Prosinečkog. Istu funkciju obnašao je i u Mladosti Doboj Kakanj, Tuzla Cityju i Željezničaru.
Zmajevi će prve provjere pod komandom novog selektora imati u junu u prijateljskim mečevima s aktuelnim viceprvakom Evrope - Engleskom i prvakom Evrope - Italijom.
Okupljanje osoblja je 26. maja, dok je okupljanje kompletne reprezentacije 29. maja u Sarajevu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.