open-navfaktor-logo
search
Vedad Ibišević
Danas rođendan slavi golgeter koji je zlatnim slovima ispisao historiju bh. fudbala
Kada nekom želite ispričati historiju bh. fudbala, onog reprezentativnog, onda je dovoljno da kažete Vedad Ibišević.
06.08.2023. u 16:29
get url
text

Jer sve ono što je važno za Zmajeve, a najvažniji je plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazil, vezano je za Vedatora.

Plavooki bombarder kako su ga nazivali mediji tokom njegove blistave karijere postigao je gol koji je nas je odveo na prvo i, za sada, jedino veliko takmičenje. Prije deset godine, 15. oktobra 2013. godine u Kaunasu je matirao golmana Litvanije za pobjedu od 1:0 i plasman na SP.

Nepunu godinu kasnije ispisao je nove stranice historije bh. fudbala. U spektakularnoj noći 15. juna 2014. godine na čuvenoj Maracani u Rio de Janeiru u našoj prvoj utakmici na SP postigao je prvi gol za BiH na Mundijalu u Brazilu. I to protiv velike Argentine. Tada je rasplakao i legendarnog Ivicu Osima, koji je ponosno pustio suzu jer je njegova zemlja zaigrala na velikom takmičenju...

Nepuna dva mjeseca kasnije ponovo je prekrajao knjige historije našeg reprezentativnog fudbala. Zmajevi su 4. septembra 2014. godine na Tušnju igrali prijateljski duel sa Lihtenštajnom, a Ibišević je u 48. sekundi pogodio za 1:0. I to je najbrži gol koji je postigao naš državni tim... Vedo je dvije sekunde bio brži od Zlatana Bajramovića koji je držao rekord golom protiv Belgijanaca.

Za našu zemlju ukupno je odigrao 83 utakmice i postigao 28 golova. Debitovao je 24. marta 2007. godine u pobjedi protiv Norveške 2:1, a oprostio se 28. maja 2018. godine protiv Crne Gore.

U klupskoj karijeri nastupao je za Baden, St.Louis University (USA), Chicago Fire, PSG, Dijon, Alemannia Aachen, Hoffenheim, Stuttgart i Herthu.

A zašto danas pominjemo Vedada Ibiševića? Zato što je danas njegov dan. Danas slavi 39. rođendan. I zato, sretan rođendan Vedo!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.