open-navfaktor-logo
search
Pomogla Vlada Japana
Dženan Šuta: Sportska akademija Mali Most najmlađe uvodi i zadržava u sportu
U nedjelju je u Mostaru na Sportskom centru Kantarevac održan zajednički trening članova Sportske akademije Mali Most, a trening je predvodio bivši kapetan fudbalske reprezentacije Japana Tsuneyasu Miyamoto.
25.09.2022. u 12:32
get url
text

Treningu je prisustvovao i ambasador Japana u BiH Ito Makoto.

- Već prije mog dolaska u BiH, ambasada je podržavalo ovaj projekt. Namjera nam je kroz sport potaći bolje razumijevanje i prijateljsku atmosferu tri naroda u BiH. Vlada Japana pomogla je i u obnovi ove zgrade i terena gdje se nalazimo, a vjerujemo da će biti korisno i za buduće aktivnosti - rekao je Makoto.

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta je rekao kako su u ovoj sportskoj akademiji članovi i dječaci i djevojčice, a koje treniraju od 2015. godine.

- Kada djeca porastu šaljemo ih u druge klubove gdje se mogu razvijati. Oni kod nas provedu razdoblje od najmlađih dana pa do ulaska u pionirsku grupu. Imamo jako puno djece u Zrinjskom, Veležu, Branitelju, Lokomotivi. Naša je misija da ih uvedemo u sport, da se zadrže u njemu i da budu zreli za "veliki fudbal", gdje će se dodatno razviti - istakao je Šuta.

Podsjetio je kako su radovi na obnovi Kantarevca i pronalasku sponzora krenuli 2014. godine, a da djeca na njemu treniraju od 2016. godine kada je i otvoren, nakon što je njegovu obnovu pomogla Vlada Japana.

- Tsuneyasu Miyamoto, bivši kapiten Japana, koji je inače prvi predsjednik Fondacije Mali Most, je nakon problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa napokon došao kod nas u Mostar. Iskoristio je situaciju, između dvije prijateljske utakmice reprezentacije Japana, da dođe i da podršku projektu kojeg je pokrenuo i kojega svih ovih godina gura naprijed - naglašava Šuta.

Tsuneysu Miyamoto trenutno obnaša dužnost direktora za međunarodnu suradnju u Fudbalskom savezu Japana.

- Nakon što sam završio svoju profesionalnu karijeru, otišao sam na FIFA-ine fudbalske škole, a jedan od glavnih projekata je bio da otvorimo sportsku akademiju negdje u svijetu. Tadašnji japanski ministar vanjskih poslova me nazvao i rekao da imamo priliku to uraditi ovdje u Mostaru. Uz podršku iz Japana i lokalnih vlasti ovdje smo otvorili ovo prekrasno zdanje, gdje se djeca mogu baviti sportom bez ikakvih granica i ograničenja - zaključio je bivši kapiten Japana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.