open-navfaktor-logo
search
Infografika
EURO 2024: Francuska i Nizozemska favoriti grupe D
AUTOR: Anadolija
08.06.2024. u 10:15
get url
text
Evropsko prvenstvo u fudbalu (EURO 2024), koje je prvi put održano 1960. godine i organizira se svake četiri godine, biće održano u Njemačkoj od 14. juna do 14. jula, javlja Anadolu.
U grupi D ovogodišnjeg 17. izdanja Evropskog prvenstva snage će odmjeriti reprezentacije Francuske, Nizozemske, Austrije i Poljske.
Reprezentacija Francuske važi za jednog od favorita na ovom turniru i sigurno je da će pokušati da se domogne treće titule šampiona Evrope. Francuska je učestvovala na turniru deset puta. Osvojila je titulu 1984. i 2000. godine, a jednom je bila druga.
Selekcija Nizozemske će ove godine pokušati da osvoji drugu titulu na Evropskom prvenstvu. Jedino zlato na Evropskom prvenstvu osvojila je 1988. godine, dok nikada dosad nije uspjela osvojiti titulu prvaka svijeta uprkos tome što je tri puta u historiji igrala u finalima mundijala.
Reprezentacija Nizozemske nastupila je na Evropskom prvenstvu ukupno deset puta.
Reprezentacija Austrije je do sada nastupila tri puta na smotri najboljih evropskih selekcija, a najveći uspjeh ostvarila je prolaskom grupe 2020. godine.
Fudbaleri Poljske će također pokušati izboriti plasman dalje iako se nalaze u dosta teškoj grupi. Reprezentacija Poljske do sada je učestvovala na turniru četiri puta, a najveći uspjeh ostvarila je igranjem u četvrtfinalu 2016. godine.
Evropsko prvenstvo 2024. bit će otvoreno utakmicom Njemačke i Škotske, koja je na rasporedu 14. juna na stadionu u Minhenu s početkom u 21 sat.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.