open-navfaktor-logo
search
Proceduralne greške FSBiH
FIFA zaustavila uvođenje VAR-a u Premijer ligu BiH
AUTOR: N1
24.05.2024. u 16:11
get url
text
FOTO: FSBiH
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine počeo je sa implementacijom VAR sistema u Bosni i Hercegovini.
No, kako to u našoj zemlji često biva, nakon jednog koraka naprijed, zbog aljkavosti u bh. kući fudbala, kako piše N1 moralo se napraviti dva koraka unazad.
Početkom septembra prošle godine potvrđeno je kako će FSBiH do početka sezone 2024/25 implementirati VAR u Premijer ligi BiH kako bi se držao korak sa ostalim zemljama u Evropi i svijetu i kako bi se smanjio veliki broj očitih grešaka na utakmicama elitnog prvenstva u našoj zemlji.
Sama ideja je naišla na odobravanje šire javnosti no, poput priče sa gradnjom hibridnih terena, stvari nisu tako jednostavne, a ni transparentne.
Kada je odlučeno da se krene u implementaciju plana o uvođenju VAR-a FSBiH je u februaru 2024. godine objavio "Obavještenje o nabavci" pod nazivom "Implementacija VAR (video assistant referee) sistema za utakmice PLBiH i Kupa BIH".
Posao je dodijeljen, a funkcioneri Saveza najavili su spremnost da sve bude gotovo u zadatim rokovima.
- Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima – kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. fudbala prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konsultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom - izjavio je krajem marta generalni sekretar FSBiH Adnan Džemidžić za portal Faktor.
No, u retrospektivi, ova izjava Adnana Džemidžića nije bila tačna, jer procedura nije bila ispoštovana na način koji bi zadovoljio kriterije FIFA-e.
Naime, tender je okončan nakon samo pet dana, što je van svake prakse u poslovnom svijetu, a čini se da FIFA, koja u velikom dijelu finansira implementaciju nije obaviještena o tenderskoj proceduri.
Sve ovo ne bi bio toliko veliki problem da FSBiH već samostalno nije krenuo u poduzimanje koraka ka implementaciji projekta i da nije sklopio ugovor sa kompanijom Hawk-Eye iz Švicarske i nabavio svu opremu, i to krajem aprila, što su potvrdili sami funkcioneri saveza izjavom Ognjena Valjića, projekt menadžera.
- Dobili smo zadatak od Izvršnog odbora FSBiH na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem da počnemo sa primjenom VAR sistema već od prvog kola naredne sezone. Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije "Hawk-Eye" koji koristi i FIFA, bit će prisutan i na našim terenima. Iako je kratak vremenski period pred nama, siguran sam da ćemo kvalitetnim i predanim radom uspjeti u našim namjerama da od iduće sezone imamo VAR sistem na svim utakmicama PLBiH - rekao je Valjić u izjavi koja je objavljena na službenoj stranici saveza.
Ipak, iz FIFA-e nisu priznali valjanost cijelog postupka, te je FSBiH 17. maja ove godine objavio novo obavještenje o nabavci, te je postupak ponovljen, no i to je donijelo niz drugih pitanja i problema.
FSBiH se sada nalazi "u škripcu". Ugovor sa kompanijom Hawk-Eye je na snazi, a tender je ponovljen. Samim ponavljanjem procedure ugovor sa Hawk-eyem ne prestaje važiti, već mora biti zakonski poništen, što će sigurno pomjeriti implementaciju.
N1 navodi da u teoriji šteta možda i neće postojati, ukoliko ista kompanija dobije posao i nakon novog tendera, no šta ako se na takmičenju pojavi kompanija koja nudi bolje uvjete i radi na drugačijem sistemu od onoga na kojem radi Hawk-Eye?
To bi sasvim sigurno poništilo napore koje je FSBiH uložio do sada, te bi se morali organizovati i novi seminari i edukacije za sve one koji bi trebali koristiti VAR tokom fudbalske sezone.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.